dobroge.tv

Live

O ECHIPĂ DE MEDICI SPANIOLI

Consultații gratuite pentru elevi, oferite de specialiști în optometrie la Sanatoriul de la Techirghiol

24 februarie 2021
Publicitate

Școala online strică vederea elevilor. Mai mult timp în față ecranelor a crescut cu 50% numărul copiilor cu strabism sau miopie. Lipsa de acuitate vizuală duce la tulburări de atenție și cefalee, și în final poate să dea și tulburări de mers. Spania ne-a trimis o echipă de specialiști în optometrie funcțională că să-i trateze pe copiii cu probleme. Ei oferă zilele acestea consultații gratuite la Sanatoriul de la Techirghiol, secția pentru copii.

Milan are 14 ani și este clasa a nouă. Face școală online de un an și deja are probleme. Oboseală își spune cuvântul după fiecare zi de cursuri iar din cauza lipsei de socializare a devenit mai retras.

La calculator petreceam vrei trei-patru ore, iar la cursuri online, șase ore. Petreceam vreo nouă ore așa, calculator plus ore online. Era destul de obositor, nu aveam timp să ies pe afară, să mai petrec timp cu colegii. Mai mereu adormeam după”, a declarat Milan Georgescu, elev.

Problemele lui Milan le-a sesizat chiar tatăl lui, după ce acesta începuse să dea semne de oboseală și să se plâng de durere de ochi.

Se plânge de oboseală. De un an de zile ne chinuim cu pandemia asta și nu știu când o să se termine. Pentru copii este foarte greu”, a declarat Virgil Georgescu, tatăl lui Milan.

Utilizarea în exces a ecranelor mici, cum sunt telefoanele inteligente, îi poate expune pe copii unui risc mai mare de a dezvolta diferite probleme oculare serioase.

La tabletă, de exemplu folosește jocuri, jocuri educative, puzzle-uri. În perioada online a folosit tableta puțin mai mult. La cursurile online primeam teme pe Clasrool și făcea singur”, spune o mămică.

Mai mult timp în față ecranelor, fie pentru școală, fie pentru distracție și conexiune, poate dăuna vederii copiilor. Acest lucru poate conduce la oboseala ochilor, dureri de cap și dificultăți de concentrare. Și cu cât ecranele sunt mai mici, cu atât ochii se forțează mai mult că să focuseze imaginea cât mai bine.

În perioada aceasta au trebuit să facă foarte mult convergență. Să se uite la dispozitive mici, perioade îndelungate și să stea cu ochii foarte apropiați. Lucrul acesta a dus la o explozie de cazuri de strabism, adică de ochi care nu mai reușesc să urmărească simetric, adică să aibă paralelism, la explozie la ceea ce înseamnă miopie, foarte mulți copii care au debut de miopie sau la care miopia s-a agravat în perioada aceasta”, a declarat Liliana Vlădăreanu, medic specialist în reabilitare medicală.

Pe primul loc: miopia. Miopia a crescut în pandemie pentru că ecranele sunt foarte aproape de ochi, dar și strabismul a crescut. Și alte probleme legate de oboseală pentru că ei folosesc tehnologia foarte mult și focalizează foarte prost. Prea multe probleme”, a declarat Vergara Gimenez Pillar, medic optometrist.

Vergara Pillar este un medic spaniol specializat în optometrie. Echipa de medici din Spania le vor oferii copiilor consultații gratuite în cadrul Sanatoriului de la Techirghiol.

Eu studiez modalitatea în care ochii sunt conectați cu creierul și cum lucrează împreună. Incidența acestor probleme a crescut mult în această perioadă, pentru că tehnologia e adusă foarte aproape de ochi și pentru că e bi-dimensională”, a mai declarat Vergara Gimenez Pillar, medic optometrist.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă copiilor sub cinci ani să petreacă o oră sau mai puțin pe zi pe dispozitivele digitale, iar copiii sub un an să nu fie deloc expuși dispozitivelor digitale. Cei peste șase ani pot avea puțin mai multă libertate în ceea ce privește expunerea la ecrane, însă medicii nu recomandă mai mult de două-trei ore/ zi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233