dobroge.tv

Live

Condiții grele pentru piețarii Constănțeni: sunt nevoiți să lucreze în mirosuri greu de suportat și fără să li se pună la dispoziție un minim de confort

25 februarie 2021
Publicitate

Pe lângă gerul din timpul iernii și căldurile mari din sezonul estival, piețarii constănțeni se lovesc și de lipsa unor condiții decente de muncă. Din zece toalete publice pe care municipiul le are în acest moment în îngrijire, șase dintre ele sunt dezafectate, iar celelalte fie sunt închiriate de diverse firme asociate RAEDPP, fie sunt în paragină. În unele zone, deși nefuncționale, au ajuns un real focar de infecție pentru trecători.

Străzi și trotuare murdare, mirosuri de nedescris și mult frig, asta îndură comercianții din unele piețe ale orașului de la malul mării. Iar asta nu este tot. Aceștia stau cu orele în tarabele pe care și le-au deschis ca să își câștige pâinea, fără un confort minim de muncă.

Pe raza municipiului Constanța există 10 toalete publice, dintre care șase au lacătul pe ușă.

Maria Dinică are 69 de ani și și-a deschis taraba în piața din Tomis III încă din anul 1997. De atunci a trecut iernile friguroase și verile caniculare în această zonă a Constanței. Lucrează în fiecare zi și spune că problema lipsei toaletei publice și a mirosului o afectează atât pe ea, cât și pe clienți.

Trebuie să mergem acolo la cărămizi, este un WC public. Atât. Dar nu prea poți să pleci pentru că nu ai pe cine să lași la magazin, pentru că nu poți să închizi. Având expusă marfa afară nu ai cum să te deplasezi.Trebuie să lași pe cineva de încredere. WC-ul este făcut tot din banii noștri dar de vreo cinci-șase ani este închis. Cu toate ca noi l-am făcut, dar când ne duceam trebuia să plătim”, a declarat Maria Dinică, comerciantă piață.

Hainele întinse pe lanțuri sunt la un pas distanță de canalizarea din care se revarsă mizeria direct pe șosea. Iar asta este o altă problemă cu care se confruntă comercianții din zonă: mirosul greu de suportat chiar și de trecători. Clienții evită să intre în unele magazine tocmai pentru că este un mare disconfort.

Dacă s-ar rezolva cu scurgerea. Este chiar aici, aproape de magazin. Da, este aproape de magazin și multă lume nu intră în magazine din cauză că miroase și noi le explicăm că nu miroase de la noi ci din cauza canalizării”, a mai declarat Maria Dinică, comerciantă piață.

Problema este de mai bine de 5 ani aici, iar comercianții spun că din cauza lipsei unei toalete publice, aceștia își pun și sănătatea în pericol.

N-avem unde merge. Stăm, rezistăm toată ziua. Nu bem apă, nu mâncăm și atât, asta e. Diseară acasă”, spune o altă comerciantă.

Piața agroalimentară din Tomis III este situată la 500 de metri distanță de Complexul Major Comprest. Prea departe pentru cei care nu își pot închide magazinele nici pentru cinci minute.

Cam departe este. Câteodată nu pot să plec pentru că am clienți și stai și ține-te, fugi până acolo. E greu”, spune o altă comerciantă.

Anul acesta a venit cu vești bune pentru comercianți. Toaletele publice care aparțin administrației locale au fost controlate de către reprezentanții RAEDPP care au demarat încă de zilele trecute procedurile pentru reabilitarea și repunerea în funcțiune ale acestor toalete care astăzi sunt în paragină și cu lacătele pe ușă, pe lângă piețele din Constanța. Clădirile au devenit în ultimii ani în reale focare de infecție.

La acest moment am văzut că este închisă. La acest moment serviciul tehnic al Regie se ocupă de antemăsurătoare și de devizul pentru a stabili valoarea estimată a lucrării pentru a o repune cât mai repede în circuitul public. Unde ne-am mișcat mai repede este la toaleta publică din Piața Griviței care la acest moment este într-un proces de modernizare și de repunere în circuitul public”, a declarant Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

Totodată, reprezentanții Regiei Autonome Exploatarea Domeniului Public și Privat dau asigurări că vor remedia și problema mirosului greu de suportat cauzat cel mai probabil de evacuarea reziduurilor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233