Live

Zona Pescărie, îngropată în gunoaie: sticle goale, ambalaje și mucuri de țigară se zăresc la tot pasul

Zone importante din orașul nostru au fost uitate de autorități și în timp au fost acoperite de gunoaie. Sticlele goale, ambalajele alimentelor și mucurile de țigară creează tabloul în zona Pescărie, cândva cea mai vizitată de turiștii români și străini care ajungeau pe litoralul românesc. Lăsată într-un con de umbră, locul a devenit groapa de gunoi a trecătorilor.
Publicat pe 26 februarie 2021

Pet-uri, materiale textile, ambalajele alimentare precum și mucurile de țigară au format un covor peste ceea ce în urmă cu 30 de ani era cea mai importantă zonă turistică de la malul mării. Zona Pescărie este liantul dintre Constanța și stațiunea Mamaia, iar dealurile s-au transformat în munți de gunoaie.

Au dat bani grei ca să obțină un loc în prima linie lângă mare, însă vederea unora dintre locuitorii acestor blocuri s-a transformat într-o mare de gunoaie.

Priveliștea de peste o sută de mii de euro este umbrită de deșeuri aruncate chiar de mâna omului și luate de vânt. Zona era cândva una dintre cele mai căutate de localnici și turiștii care găseau aici locul perfect de meditație și relaxare. Astăzi nisipul este îmbrăcat în gunoaie, iar în locul florilor de pe dealul dintre oraș și mare zac ambalajele colorate ale alimentelor.

Păi vedeți și dumneavoastră... eu nu înțeleg de ce nimeni nu e în stare să le ridice. Noi de fiecare dată când mergem la plimbare luăm o pungă în care să strângem o sticlă ceva și să o aruncăm la gunoi”, spune o constănțeancă.

În fața blocului existau trandafiri și lalele și toată lumea se îngrijea. E deprimant, Constanța e o metropolă un oraș cu pretenții în România. Să vezi atâta mizerie vedeți chiar în jurul nostru, sticle goale, resturi și nimeni nu întreprinde ceva”, spune un constănțean.

Biologii marini și ONG urile au organizat mai multe acțiuni de verificare a calității apei și nisipului, iar cei din urmă sunt voluntarii care organizează de cel puțin două ori pe an acțiuni de ecologizare a plajelor de pe litoralul românesc. În urmă cu un an mai mulți voluntari au participat la curățarea zonei Pescărie însă deșeurile au apărut la loc într-un timp foarte scurt. Specialiștii vin cu soluții ca în afară, acolo unde autoritățile au amenajat diverse spații ecologice care să încânte atât copiii, cât și adulții.

Foarte frumos au făcut unii străini niște dispozitive din plasă în forma animalelor marine pe care să le umple cu plastic de exemplu, cu recipientele de la apă de la sucuri, cu aluminiul de la suc sau bere și atunci, mai ales copiii sunt tentați să folosească aceste recipiente care au forma unor animale marine: uite, umplem delfinul, umplem steaua de mare și așa mai departe”, a declarat Valeria Abaza, director INCDM.

În fiecare an, voluntarii trag semnale de alarmă privind cantitățile de deșeuri existente pe plajele românești, și încercă să convingem autoritățile să acționeze pentru a stopa acest fenomen. Însă de cele mai multe ori sunt singurii care se implică constant în astfel de acțiuni. Spre exemplu, la sfârșitul anului trecut au fost descoperite pe plajele de pe litoralul românesc 21 de mii de deșeuri.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Semnal de alarmă al unui medic de familie, din Constanţa. Un test de COVID făcut la un laborator era pozitiv, alte două teste arată că medicul nu era infectat: ''Probele nu sunt lucrate corect''

Caz revoltător la Constanţa. Un medic de familie s-a chinuit să demonstreze că nu este infectat cu virusul...

CONSTANȚA. Este nevoie de sânge: donatorii sunt așteptați sâmbătă la Centrul de Transfuzii Sanguine

În centrele de transfuzii din țară, este mare nevoie de sânge. Pacienții cu boli grave: copii, adulți sau...

CFR Călători suplimentează trenurile în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2021, cu prilejul minivacanței de Paște și a zilei de 1 Mai, CFR Călători va...

Piața Agroalimentară Griviței a fost închisă pentru igienizare: unii constănțeni, nemulțumiți de această decizie

Înarmate cu mături, furtunuri și găleți cu apă, muncitorii au început curățenia încă de dimineață.Dacă...

Hotelurile de la malul mării, pregătite de minivacanța de 1 Mai: peste 100 de unități de cazare vor fi deschise

Sărbătorile sunt din ce în ce mai aproape, iar vestea deschiderii stațiunilor a adus speranță pentru hotelieri...

Primăria Constanța a montat mai multe coșuri de gunoi prin oraș: „Cu toții ne dorim un oraș curat, prin care să ne plimbăm cu plăcere”

Cosurile de gunoi sunt esențiale pentru păstrarea unui oraș curat. Prezența acestora în toate cartierele din...

Casa d’Italia, lăsată în uitare: imobilul se află într-o continuă degradare, iar din păcate, nimeni nu se ocupă de îngrijirea lui

Casa d’Italia este clădirea în care, la Constanța, în perioade diferite, a funcționat Consulatul Italiei. În...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233