dobroge.tv

Live

Mărţişor cu suflet. Meșteșugul străvechi al prelucrării lutului a căpătat o nouă formă în mâinilor a doi tineri talentaţi din Constanța

01 martie 2021
Publicitate

Fluturi, flori și stele. Toate au prins viață din frânturi de lut. Meșteșugul străvechi al prelucrării lutului a căpătat o nouă formă: doi tineri din Constanța nu fac străchini și ulcele, ci mărțișoare și obiecte de decor. Au împletit entuziasm și originalitate, dar și vechiul cu noul. Ideea este una atrăgătoare, fiindcă nu puțini sunt cei care apreciază obiectele făcute manual din materiale naturale.

Pentru Magda și Dan, fiecare zi începe cu zumzetul familiar al roții olarului. Atmosfera din atelierul lor este caldă și primitoare fiindcă le place ceea ce fac și își umplu viața cu frumos. Au studiat la Politehnică și totuși nu au ales un domeniu tehnic, ci s-au îndreptat către arte, iar creativitatea îi caracterizează.

"Mi-am dorit foarte mult să experimentez cu formele, cu culorile și domeniul ceramicii mi-a oferit această oportunitate constant”, a declarat Magda Huiculescu, artist plastic.

După ce și-au terminat studiile, au vrut să atragă fonduri europene. Proiectul pe care l-au conceput a fost declarat câștigător în 2018 și așa pasiunea lor s-a transformat într-o afacere în plină dezvoltare. Petrec mare parte din zi în atelier.

"Realizarea unui obiect se întinde pe mai multe zile. Practic în prima zi modelăm, apoi lăsăm la uscat, revenim asupra formei, o corectăm, o ardem, apoi o scoatem, glazurăm produsul, băgăm la a doua ardere şi abia apoi obiectul se poate numi un obiect util pentru a fi servită masa, de exemplu, pentru veselă sau purtat ca accesorii", a spus Magda.

Acum pregătesc colecția de mărțișoare. Cu răbdare și meticulozitate, piesele lucrate de ei sunt fragile. E un lucru știut că mărțișoarele sunt cu atât mai apreciate cu cât sunt mai mici si mai rafinate, simbolizând reînvierea naturii, dar și caracterul mereu schimbător al primăverii timpurii.

"Noi ne-am dorit anul acesta să alegem atât obiecte tradiționale, precum trifoiul sau ghiocelul și buburuze, dar nu mai avem în acest moment, precum și modele mai ludice: bufniță, cactus, norișori, ciuperci și multe altele. Am ales aceste modele gândindu-ne la copiii care se vor duce la școală și le vor oferi colegilor pentru că este o sărbătoare foarte plăcută în copilărie și ne amintim cu toții cum era când primeam mărțișoare și ne bucuram pentru fiecare obiect în parte și așa ne-am creat această colecție", a adăugat Magda.

Mărțișoarele prelucrate din frânturi de lut costă între 10 și 25 lei în funcție de mărime și ornamentație. Cele mai scumpe dintre ele au detalii pictate manual cu platină coloidală și sunt supuse de trei ori arderii în cuptor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233