dobroge.tv

Live

Primăria Constanța vrea să ia in administrare Lacul Tabăcărie: Consiliul Local a aprobat proiectul cu 26 de voturi

02 martie 2021
Publicitate

Cu o suprafaţă de aproximativ 90 de hectare, lacul Tăbăcărie a rămas şi astăzi cel mai mare lac din oraşul de la malul mării, iar timpul care a trecut peste el şi-a lăsat amprenta. Parcul ce îl înconjoară a fost cosmetizat şi mobilat cu elemente art nouveaux, însă malul este în paragină. Bucăţi din el lipsesc, iar viaţa trecătorilor este pusă în pericol. Primăria Constanţa doreşte acum să ia în administrare lacul, iar Consiliul Local a aprobat proiectul cu 26 de voturi.

Fier forjat ieşit din betoanele sparte şi cratere de un metru lungime, aşa arată malul lacului Tăbăcărie. Cu o suprafaţă de aproape 90 de hectare, lacul este delimitat acum de malul care a căzut victima timpului şi indiferenţei autorităţilor care îşi pasează responsabilitatea de la una la alta. Este şi cazul luciului de apă care periodic este acoperit de gunoaiele printre care cu greu îşi mai fac loc lebedele şi raţele de la Microrezervaţie.

Ceea ce ar fi trebuit să însemne o plimbare romantică pe malul lacului Tăbăcărie se poate transforma oricând într-o tragedie.

Asta pentru că bucăţi de mal au dispărut în timp din cauza degradării şi s-au format cratere adânci, până la nivelul apei.

Degradat. Ce altceva poate să fie. Eu am ieşit să fac plimbarea şi n-ați văzut? Am ocolit pentru că nu se poate altfel”, spune un constănțean.

Copiii traversează cu greu malul, în special atunci când se plimbă cu bicicletele sau trotinetele.

Mi-e frică să nu scap copiii în lac așa că ne plimbăm pe aici”, spune un constănțean.

Autorităţile locale vor să revendice lacul Tăbăcărie, care în acest moment aparţine ANPA, agenţia care a avut câştig de cauză în faţa Apelor Române. Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre privind aprobarea solicitării trecerii imobilului „Lac Tăbăcărie“ din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului. Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac a fost aprobat de consilierii locali cu 26 de voturi pentru.

Tot parcul Tăbăcărie, cu cheiul aferent a fost construit în 1978. De atunci, din păcate, nu s-a mai intervenit. Noi, Primăria, nu putem să intervenim, după cum bine știți, decât dacă îl obținem în proprietate. Motiv pentru care am inițiat, după discuțiile pe care le-am avut cu ministrul Agriculturii, o hotărâre ce Consiliu Local pe care o supun spre aprobare, pentru a trece imobilul Lac Tăbăcărie, din domeniul public al statului, în domeniul public al municipiului Constanța”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.

Unul dintre obiectivele autorităţii publice locale este reprezentat de creşterea calităţii vieţii, a bunăstarii cetăţenilor din municipiul Constanţa, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile/ creşterea gradului de absorbţie a FEN. În acest context se urmăreşte reabilitarea atât a Parcului Tăbăcărie, cât și a Lacului Tăbăcărie”, se arată în Raportul întocmit de Direcția de Patrimoniu și Cadastru a Primăriei Constanța

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură susţin că au efectuat mai multe acţiuni de control în zona lacului Tăbăcărie, iar în urma acestora nu au descoperit deşeuri pe luciul apei. Situaţiile din trecut, spun ei, sunt cauzate de oamenii care îşi petrec timpul în parc şi care aruncă ambalajele la voia întâmplării. În acest caz, responsabilitatea de a menţine curăţenia şi a elimina riscul răspândirii deşeurilor de pe uscat, pe apă, aparţine Primăriei Constanţa.

Poate să treacă cu 100. E terenul statului, numai prin Hotărâre de Guvern se trece terenul. Nu este terenul Consiliului Local sau al unei persoane fizice să facă Primăria ce vrea. Legile statului trebuie respectate, iar un teren aflat în administrarea unei entități tot a statului se transformă numai prin Hotărâre de Guvern”, a declarat Marian Lixandru, președinte ANPA.

Amintim că o mână de constănțeni s-au mobilizat pentru a strânge mizeria prin care înotau lebedele în Lacul Tăbăcărie, iar atunci au apărut și echipele Primăriei Constanța care au adunat sacii cu deșeuri. În Parcul Tăbăcărie, pe malul lacului sunt amplasate obiective turistice sau publice de interes major local.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233