dobroge.tv

Live

Mucenicii, vedeta zilei: pufoși, cu miere, cu nucă sau fierți în zeamă, aceștia nu au lipsit de pe mesele constănțenilor

09 martie 2021
Publicitate

Pufoși, cu miere, cu nucă sau fierți în zeamă. Mucenicii au fost vedetele zilei. Gospodinele s-au pregătit, ca în fiecare an, cu cele două rețete tocmai bune de servit la desert. Nici patiseriile nu s-au lăsat mai prejos. Au scos tăvi după tăvi din cuptoare, căci nici clienții nu au fost puțini, iar pofta de mucenici calzi și rumeniți a fost mare.

Doamna Maria păstrează tradiția mucenicilor făcuți în casă de aproape 55 de ani. Este adepta mâncării gătite de ea și spune că nu a cumpărat niciodată mucenici, cozonaci sau alte preparate de patiserie.

Reporter: Ce ați pregătit aici? Ce bunătăți?

Doamna Maria: Mucenici fierți cu nucă și cu scorțișoară și mucenici copți din cocă de cozonac. În fiecare an, obligatoriu.

Reporter: Ați cumpărat vreodată?

Doamna Maria: Nu, nu. Prefer să muncesc și să îi fac cu mâna mea.

Reporter: De câți ani faceți?

Doamna Maria: De 54.

Rețeta este aceeași pe care a învățat-o în adolescență și pe care nu a schimbat-o niciodată.

Făină, drojdie, ouă, lapte amestecate bine, mirodenii: romul și lămâia, cum se pune la cozonac, după care formăm cifra 8, lăsăm să crească puțin și punem la cuptor. Când s-au rumenit, foarte fierbinți, luăm un castron cu miere de albine, îi tăvălim prin miere de albine, după care presărăm nucă pisată. Și poftă bună. Să aveți poftă că sunt făcuți cu drag!”, spune doamna Maria.

Gătiți în casă sau cumpărați, nu este constănțean care să nu fi gustat măcar o dată dintr-un astfel de preparat. Și la patiserii a fost forfotă încă de dimineață. Oamenii s-au îngrămădit să cumpere mucenicii proaspăt scoși din cuptor.

Cei care nu vor să petreacă prea mult timp în bucătărie, găsesc mucenici calzi și rumeni direct la patiserie.

Adrian Păun, patron patiserie: De vineri am început să avem primele comenzi de mucenici, am primit foarte multe comenzi, am dat și astăzi și ieri o parte din comenzi, cei care au vrut să fie primii au luat de ieri comenzile. Și mergem la flux continuu. Avem mucenici cu miere și cu nucă, păstrăm tradiția și căutăm să servim toți clienții.

Reporter: Cei care nu și-au făcut comandă, pot cumpăra și de aici, direct de la patiserie? Mai aveți și la liber?

Adrian Păun, patron patiserie: Depinde cum ies din cuptor. Dacă apucă să fie ieșiți, primesc și la liber. Dacă nu, doar pe bază de comandă.

Conform tradiției, în ziua de 9 martie, toate gospodinele pregătesc mucenici care sunt apoi împărțiți rudelor, vecinilor și oamenilor sărmani, pentru pomenirea celor morți, dar și pentru recolte bogate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233