dobroge.tv

Live

Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța, îngropat în gunoaie: „Ce este aici, găsiți peste tot în această țară minunată”

09 martie 2021
Publicitate

Oraşul de la malul mării oferă povești și monumente istorice impresionante. Una dintre acestea este Edificiul Roman cu Mozaic. De-a lungul timpului, clădirea antică a ajuns groapa de gunoi a localnicilor, iar zidurile cu greu mai stau în picioare. Tone de moloz au fost adunate cu basculantele, iar pe lângă membrii Asociaţiei pentru Salvarea Patrimoniului, s-au alăturat acţiunii de ecologizare şi o parte dintre localnici.

Centrul vechi al oraşului de la malul mării atrage în fiecare vară zeci de mii de turişti români şi străini. În drumul lor spre centrul istoric întâlnesc ruinele cetăţii Tomis în stare avansată de degradare. Imaginea dezolantă este amprenta autorităţilor locale şi judeţene care au uitat în nenumărate rânduri sa valorifice aceste vestigii.

Ceea ce trebuia să fie o poveste superbă, antică, de secol III a ajuns groapa de gunoi a localnicilor din Peninsulă sau a trecătorilor care aruncă în acest edificiu, ambalajele alimentelor și deșeuri menajere.

Una dintre clădirile reprezentative este Edificiul Roman cu Mozaic. Structurile acestui monument public ce datează din secolele III-IV au fost descoperite între anii 1958-1959, iar construcția se întinde de circa 100 de metri de-a lungul falezei. În timp, edificiul a fost îngropat în gunoaie.

Ia uitați, basculante de mizerie!”, spune un constănțean.

Ce este aici, găsiți peste tot în această țară minunată. Noi ne uităm în altă parte și ne prefacem că e bine”, spune un alt constănțean.

Ne recunoaștem în descriere. Nu o să se schimbe nici mâine, nici peste foarte mulți ani”, spune o constănțeancă.

Asociația pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea în parteneriat cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a scos la lumină situl Mozaic.

Liviu Aiftincăi, preşedintele Asociaţia pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea: Vorbim de zeci de tone. S-au strâns patru bene, aproximativ 30 de tone de mizerie și de toate produsele pe care au putut să le arunce aici riveranii și trecătorii.

Reporter: În cât timp s-au adunat aceste deșeuri?

Liviu Aiftincăi, preşedintele Asociaţia pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Dobrogea: Nu știu, din ce mi-a spus conducerea muzeului, sunt de ceva ani pentru cu sunt în niște zone greu accesibile. Se pare că această operațiune va mai trebui repetată pentru că, în mod curent, oamenii cam aruncă pe aici, locuitorii Peninsulei nu sunt așa de civilizați.

Alături de reprezentanţii asociaţiei au luat parte la acţiune şi localnici care deşi au ajuns demult la vârsta pensionării, au luat lopata şi au eliberat monumentul de gunoaie. Constănţeanul Traian Blaj în vârstă de 75 de ani s-a implicat fără nicio ezitare în curăţarea zonei.

În primul rând, faptul că e așa cum e aici, mizerie. Am văzut cum englezii, americanii își prețuiesc orice ciob, orice cărămidă. Şi noi cu zidurile de 2.500 de ani stăm și cad pe noi”, spune Traian Blaj.

Pe lângă tonele de deşeuri, aceste ziduri sunt grav afectate de intemperiile vremii. Bucăţi mari din edificiu au căzut, formându-se şanţuri mari în pereţi.

Astfel de acțiuni vor continua şi în perioada următoare şi vizează ecologizarea mai multor obiective de la malul mării.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233