dobroge.tv

Live

Credincioșii ortodocși au intrat luni în cel mai lung și aspru post: urmează 40 de zile de restricții alimentare și smerenie

15 martie 2021
Publicitate

A început cel mai lung și aspru post. Pentru credincioșii care postesc urmează 40 de zile de rugăciune și de curățire trupească și sufletească. Oamenii vor evita să mănânce preparate din carne și lactate, cât despre pește, acesta va putea fi consumat doar în zilele de dezlegare. Specialiștii recomandă o alimentație cât mai echilibrată, iar reprezentanții bisericii fac apel la smerenie, mai ales în această perioadă.

De luni dimineață credincioșii care țin post și-au pregătit diferite preparate speciale pentru această perioadă. Oamenii sunt hotărâți ca următoarele 40 de zile să fie despre rugăciune, smerenie și grija pentru aproape.

Constănțeancă: Da, am încercat. De atâtea ori am încercat. Sunt în vârstă, am 64 de ani și trebuie. Ca să ne ierte Dumnezeu păcatele și pentru copiii noștri, pentru binele casei, pentru familie.

Reporter: Și reușiți să țineți cele 40 de zile?

Constănțeancă: Da, mai luăm dezlegare de la preot, cum putem și noi așa. Legume fierte, supe, tocănițe, salată.

Am făcut o ciorbică de lobodă, un pilaf fără cărniță, se poate mânca, nu e o problemă”, spune o constănțeancă.

În postul Paștelui, creștin-ortodocșii adoptă o atitudine spirituală, se roagă și își curăță sufletul, dar nici nu consumă alimente interzise precum: carne, brânză, ouă, lapte și pește.

Pe durata postului există și zile cu dezlegare la pește, două mai exact, pe 25 martie de Buna Vestire şi în ultima duminică înainte de Paşte, de Florii.

Dincolo de alimentație, postul înseamnă apropierea de cele sfinte. Faptele bune și grija față de semeni sunt la fel de importante.

Postul ne înnobilează, ne adună puterile sufletului într-o armonie, face și trupul părtaș la bucuriile sufletului. Cu cât este trupul mai sărăcit de hrană și de toate cele pe care le face în timpul anului, cu atât sufletul se întărește și mai mult”, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Nutriţioniştii recomandă atenţie la cantitatea de carbohidranţi consumată în această perioadă.

Fiecare face ce a văzut la mama, la bunica. Mulți cartofi, multă fasole, mâncare prăjită. De asemenea, eu nu sfătuiesc oamenii să consume acele produse de post care înlocuiesc în mod normal produsele de dulce. Toate produsele acelea care nu știm ce conțin și pot fi periculoase. Să ne îndreptăm către mâncare adevărată, legume, fructe, supă, semințe. Putem mânca tot felul de nuci, de chia, de cânepă, toate acestea se pot adăuga în salate”, a declarat Cecelia Apostoiu, specialist nutriție.

Cei care nu au timp sau nu vor să gătească, au la dispoziție meniurile variate ale restaurantelor, cu preparate delicioase, gata să ajungă direct la ușa pofticioșilor.

Avem un meniu pentru cei care țin post: ciorbiță de fasole, supă cremă de legume, salată de vinete, humus, pizza de post”, a declarat Luminița Vrabie, manager restaurant.

Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să înlăture anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Anul acesta, Paștele este sărbătorit pe 2 mai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233