dobroge.tv

Live

Piețele, pline de verdeață: spanacul, urzicile și loboda sunt doar câteva dintre legumele care pot deveni mâncăruri delicioase de post

19 martie 2021
Publicitate

Spanac, urzici, lobodă sau ștevie. În acest moment, acestea sunt vedetele piețelor. Legumele specifice primăverii au umplut tarabele precupeților, iar constănțenii nu au ezitat. Și-au umplut sacoșele de verdețuri. Cei mai mulți dintre ei țin post, așa că legumele pline de vitamine reprezintă variante de mâncăruri gustoase și potrivite de consumat în această perioadă în care credincioșii ocolesc carnea, ouăle și lactatele.

Avem trufandale de primăvară: salată, lobodă, leurdă, mărar, pătrunjel, ceapă verde. Ce se consumă acum în postul Paștelui”, spune o comerciantă.

Un verde crud colorează în aceste zile piețele din oraș. Tarabele sunt pline de verdeață care se poate transforma în mâncăruri delicioase, bogate în vitamine și la fix pentru cei care țin post.

Reporter: Ce ați cumpărat aici?

Constănțeancă: Niște lobodă roșie.

Reporter: Sunteți fană a legumelor de primăvară?

Constănțeancă: Corect, cine nu ar fi. Fac o ciorbă de fasole, cu lobodă și cu ștevie.

Piețele de legume sunt pline în această perioadă de verdeață. Vedeta este spanacul, care se vinde cu cel mult 10 lei kilogramul. La mare căutare sunt însă și leurda, urzicile, salata și ridichile. O legătură din fiecare costă doi lei.

Spanacul este uşor de preparat şi plin de nutrienţi: 200 de grame ne asigură cantitatea de vitamina C pentru o zi şi jumătate din cantitatea necesară de fier.

Chiar s-a simțit din prima zi de după lăsata secului că verdeața e la mare căutare. Tot timpul în perioada de post a fost spanacul, ceapa verde, ridichea la căutare. E bine”, a declarat Lenuța Moise, producător.

Specialiștii ne recomandă să consumăm în această perioadă cât mai multe verdețuri, care ne refac nivelul de vitamine și minerale din organism și combat astenia de primăvară.

Este perioada postului şi este indicat să folosim plantele verzi, cum ar fi urzica, loboda, spanacul, salatele. Tocmai pentru că au o grămadă de beneficii. Cu cât putem în perioada asta să consumăm tot felul de astfel de plante sub diverse forme de preparare, cu atât ne ajută să ne curățăm cât mai mult organismul și să ne îmbunătățim stilul de viață”, a declarat Crina Cujereanu, nutriționist.

Plantele verzi sunt extraordinare pentru proprietățile lor curative, însă având un conținut redus de calorii, senzația de saturație se instalează mai greu. Cei care doresc pot asocia aceste legume cu carbohidrații: orez sau pâine integrală.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233