dobroge.tv

Live

Astenia de primăvară, afecțiune sau mit: pentru a depăși acest fenomen, medicii vin cu câteva sfaturi simple

19 martie 2021
Publicitate

Schimbările de anotimp pot afecta grav stările de spirit. Mărirea zilei, intensificarea luminii soarelui și mai ales modificările bruște ale temperaturilor, pot provoca așa-numita astenie de primăvară. Pentru mulți oameni, acesta este anotimpul în care se instalează tristețea sau depresia. Specialiștii recomandă sport, odihnă și o alimentație echilibrată pentru cei care se confruntă cu astfel de stări negative.

Primăvara nu este doar despre renașterea naturii. Este și anotimpul asteniei. Specialiștii susțin că aproape fiecare om s-a confruntat, în momentul trecerii de la iarnă la primăvară cu o serie de simptome.

Cred că oboseala acum e comună la toată lumea. Nu știu dacă de la vreme, facem mai puțină mișcare. D-asta am și ieșit să mă plimb puțin”, spune o constănțeancă.

Constănțean: Da, m-a durut un pic. Cred că schimbul de temperatură. Bănuiesc că e ca astenia de primăvară. Scad vitaminele din organism.

Reporter: Mai trist, mai abătut v-ați simțit?

Constănțean: Uneori, câteva ore maxim. Nu las să cadă în profund că după dau în depresie.

Simptomul cel mai des întâlnit în cazul asteniei de primăvară este oboseala nejustificată care de cele mai multe ori se asociază cu cefalee sau cu banala durere de cap.

Pentru a depăși acest fenomen, medicii vin cu câteva sfaturi simple și ne spun cum putem ajuta organismul. Aceștia ne recomandă să consumăm fructe și legume și să nu recurgem la medicamente doar dacă este absolut necesar.

În primul rând să ne alimentăm corect, cu cât mai multe vitamine și cât mai puține grăsimi și dulciuri procesate, să mâncăm cât mai multe fructe și legume, să încercăm să ne hidratăm foarte bine, să dormim cât mai corect, măcar șapte-nouă ore”, a declarat Despina Vafiadis, medic de familie.

Melancolia, oboseala, nervozitatea, insomnia și lipsa de concentrare sunt doar câteva dintre simptomele neplăcute asociate cu astenia de primăvară. Totuși, tristețea instalată se poate transforma în depresie, iar atunci este indicat să cerem ajutor specializat.

Ne forțăm să nu fim triști și să ieșim din toate pasele astea că nu-i ușor”, spune un constănțean.

Se poate ajunge și la depresie în cazuri severe, dar poate să fie chiar un simptom al depresiei ca boală sau a tulburării afective bipolare, care are un caracter sezonier. Dacă tulburările sunt de intensitate mai mare, trebuie consultat și eu specialist pentru că poate să fie debutul unei tulburări depresive sau a unui alt gen de tulburări”, a declarat Carmen Paraschivescu, psiholog.

Anul acesta, astenia de primăvară și consecințele ei, depresia și anxietatea, se suprapun cu explozia cazurilor de infectare cu COVID-19. Lipsa de socializare sau lucrul de la domiciliu din cauza condițiilor speciale pe care le trăim, îi face pe unii oameni să se simtă mai izolați și mai triști.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233