dobroge.tv

Live

Speranță pentru clădirile de patrimoniu: proprietarii Casei Stănescu, veche de mai bine de 100 de ani, au demarat procedurile pentru reabilitare

19 martie 2021
Publicitate

În stare avansată de degradare- așa sunt unele clădiri din centrul vechi al oraşului Constanţa. Una dintre acestea este „Casa Stănescu”, veche de mai bine de 100 de ani. Imobilul care se află în zona peninsulară a fost declarat monument istoric, dar nu a fost renovat până în prezent, din cauza mai multor probleme.

La intersecția străzilor Sulmona și Aurelius, orientată către mare, se află Casa Stănescu. O clădire impunătoare care pare abandonată. Din păcare, timpul și-a pus serios amprenta pe imobilul încărcat de istorie.

Clădirea se află într-o stare avansată de degradare: nu mai are ferestre, pereții au fost vandalizați, iar tencuiala cade.

Proprietarii nu mai locuiesc în țară, dar au făcut demersuri pentru reabilitarea monumentului. Clădirea a fost naționalizată până în 2018. Procesul de retrocedare a fost anevoios, iar persoanele care o dețin spun că s-au lovit de reticența autorităților. După ce au reintrat în posesia imobilului, moștenitorii de drept au vrut să o reabiliteze, dar birocrația i-a îngropat, de fiecare dată.

Este terenul bunicilor, străbunicilor. Au construit-o la sfârșitul Primului Război Mondial, a fost luată de comuniști, retrocedată în 2010, au băgat ilegali chiriași în proprietate și a durat până am reușit să-i evacuăm și am început procesul de autorizare pentru a consolida clădirea și suntem blocați de doi ani în diverse activități birocratice”, a declarat Anca Enache, proprietar.

Ei își doresc și încearcă de prin 2019 să depună actele ca să obțină autorizația de construire pentru restaurare și am înțeles că de patru ori au depus până acum, au încercat să depună și tot s-au întprs înapoi din diverse motive. Ba că nu aveau nu știu ce, ba că nu au știut”, a declarat Cristina Popescu, consilier local Primăria Constanța.

Clădirea este unul dintre monumentele emblematice din zona Peninsulară. Construită acum mai bine de 100 de ani, aceasta nu a trecut prin niciun proces de reabilitare remarcant.

Nu a fost restaurată, nu sunt urme vizibile de modificări, a funcționat cât a putut”, a mai declarat Cristina Popescu, consilier local Primăria Constanța.

Imobilul a fost ridicat în 1913 și este înscris în lista monumentelor istorice din Constanța. arhitectul clădirii este Adolf Linz, primul arhitect-șef al Constanței. Beneficiarul casei a fost căpitanul T. Constantin Stănescu, al cărui nume a rămas în monogramă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233