dobroge.tv

Live

Au apărut roșiile românești, crescute chiar în județul Constanța: trei soiuri bio, gustoase și aromate, produse de familia Ianțoc

29 martie 2021
Publicitate

S-au copt roșiile românești. Prima recoltă din acest an vine chiar de la noi din județ. La 34 de kilometri de Constanța, sera familiei Ianțoc produce trei soiuri de roșii bio, gustoase și aromate. Tomatele pleacă apoi spre pieţe şi supermarket-uri la prețul de nouă lei kilogramul.

Roșii gustoase și parfumate cât vezi cu ochii. Așa arată afacerea în care familia Ianțoc și-a pus toată energia. De la cel mai mic până la cel mai în vârstă, toți membrii se concentrează pe bunul mers al serei. Și reușesc. Anul acesta, primele roșii românești din țară au apărut acum câteva zile, aici în localitatea Nicolae Bălcescu.

Avem trei soiuri: roșiile cherry, roșii normale și prunișoare. Sunt foarte gustoase și oamenilor au început să le placă pentru că le aducem proaspete, le culeg roșii, nu portocalii. Nu sunt stropite cu chimicale sau alte substanțe, avem combatere biologică, deci totul este foarte gustos și proaspăt”, a declarat Ștefan Ianțoc, proprietar seră.

Este nevoie de aproximativ trei-patru luni până când o roșie este coaptă și bună de mâncat. Aici, în seră, tomatele nu cresc în pământ și nici nu sunt udate cu furtunul.

Aceasta este o cultură hidroponică, practic plantele nu cresc în pământ, ci cresc în aceste saltele din rocă minerală. Hrana plantelor le este asigurată prin acest sistem de fertiligare, prin picurare. Pe aici va curge hrana plantelor”, a declarat Eveline Ianțoc, biolog.

Sera de aproape un hectar este îngrijită în fiecare zi de 15 lucrători. Polenizarea plantelor se face cu bondari, iar dăunătorii sunt distruşi cu prădători naturali tocmai pentru a nu folosi tratamente chimice.

Trebuiesc pigulite, migălite, vorbit cu ele că avem și muzică, le și cântăm, le dăm bună dimineața. Cum facem acasă cu florile, așa și cu ele”, a declarat Maria Trifescu, fermier.

Pentru toate aceste investiţii agricole, se scot mulţi bani din buzunar. Există totuși și vești bune pentru fermieri. Programul „Tomata” a fost extins şi se va derula și anul acesta. Așadar, legumicultorii care cultivă roșii, castraveți, ardei, varză albă și vinete pot primi până la 2.000 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați pe care cresc aceste legume.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233