dobroge.tv

Live

Deșeuri printre vile și blocuri de lux: taluzul din zona Faleză Nord este presărat cu tot felul de gunoaie și resturi provenite din construcții

07 aprilie 2021
Publicitate

Mormane de deșeuri în cele mai luxoase zone de pe litoral. Taluzul din zona Faleză Nord este presărat cu tot felul de gunoaie. Situația este similară și în zona de fițe a stațiunii Mamaia. De la deșeuri menajere la materiale de construcții, oamenii aruncă pe marginea drumului tot ce apucă. Mormanele de gunoaie nu sunt doar inestetice, dar afectează și mediul, spun specialiștii.

Uitați-vă și dumneavoastră. Asta este zonă de litoral, dâmburile astea, dealurile astea, malurile astea, faleza asta, e litoral ăsta?”, se întreabă un constănțean.

Lux și multă mizerie. Așa arată cele mai scumpe zone de pe litoral, mai ales în extrasezon. În spatele vilelor de sute de mii de euro, sunt aruncate tot felul de resturi.

Chiar la câteva sute de metri de locuințele de lux, vegetația a crescut haotic iar taluzul a fost îngropat în gunoaie. PET-uri sau deșeuri menajere se găsesc în acest loc.

Oamenii dau vina pe lipsa de educație a unor cetățeni. Ei sunt de părere că simțul civic și buna creștere sunt mai presus de orice intervenție a autorităților.

Ca fiecare cetățean, trebuie să facă și el. Să nu lase mizerie, în primul rând. Cum faci acasă, acasă e și aici în spațiul liber”, spune un constănțean.

Chiar și cei mici sunt deranjați de aspectul taluzului.

Peste tot este. Pe acolo, pe plajă, și acolo. Peste tot este gunoi”, spune un băiețel.

Situația nu este mai fericită nici în nordul stațiunii Mamaia. Cei care construiesc în zonă aruncă resturile pe unde apucă, iar mormanelor de moloz li se adaugă și alte deșeuri menajere.

Peisajul este unul dezolant, atât pentru trecători, cât și pentru cei care au ferestrele îndreptate spre lac. Proprietarii apartamentelor de sute de mii de euro dau cu ochii, în fiecare zi, de PET-uri și resturi provenite de la materialele de construcții. Reprezentanții asociațiilor pentru protecția mediului sunt extrem de îngrijorați. Duse de vânt, aceste bombe ecologice ajung pe plajă și sunt un pericol pentru ecosistem.

Toate acestea ajung la un moment dat și pe malul mării. Multe dintre deșeuri sunt din material plastic și sunt foarte ușor purtate de vând ți ajung pe plajă, unde noi am constatat o creștere destul de mare a numărului de deșeuri”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv ONG „Mare Nostrum”.

Primăria a suplimentat numărul de persoane care igienizează orașul, iar acum se lucrează de zor. Reprezentanții municipalității îi roagă pe oameni să fie mai responsabili, deoarece doar așa ne putem bucura de un oraș curat.

Este pentru prima dată în istoria Constanței când s-a acționat atât de intens pentru curățarea acestor taluzuri. Și mai este pentru prima dată când au fost implicați beneficiarii venitului minim garantat. Deci echipele au fost mixte. Au fost lucrători din Primăria Constanța, de la furnizorul de serviciu din acest domeniu, dar și beneficiari ai venitului minim garantat”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Cei care aruncă gunoaie la întâmplare riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 lei. Oamenii sunt încurajați să semnaleze orice neregulă la Garda de Mediu sau, în caz de urgență, la 112.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233