Live

Foișoarele salvamarilor, relocate după lărgirea plajelor: „Acum au rămas mult în spate, te uiți cu binoclul la apă”

Lărgirea plajelor aduce probleme și pentru salvamari, nu numai pentru patronii de beach baruri. După ce în unele zone suprafața de nisip s-a mărit și cu 100 de metri, salvatorii ar putea ajunge mult prea târziu la cei care vara au nevoie de ajutor. Autoritățile spun că s-au găsit soluții și că vor fi puse în practică pentru siguranța tuturor.

După fiecare sezon estival, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea trage linie şi face bilanţul tragediilor de pe litoralul românesc. La mare, sute de oameni sunt în pericol de înec, iar pentru o parte dintre ei nu mai există scăpare. În schimb, salvamarii sunt eroii verii şi cei mai vigilenţi oameni de pe plaje. Fără aceştia, numărul înecaţilor ar fi fost mult mai mare. Dacă licitația pentru serviciul de salvamar și de prim ajutor decurge bine, 117 salvatori vor veghea turiştii care vor veni la malul mării în acest an. Numărul este însă mult prea mic.

Este necesară, conform legii. În schimb, este foarte foarte greu. Noi deja am început recrutarea, cursurile. Avem salvamari care vin din anii trecuți vor să ne ajute dar și ei trebuie pregătiți”, a declarat Gabriel Bălan, președinte Asociația Națională a Salvamarilor.

Problemele nu par să dispară nici în acest sector. Proiectul celor de la Apele Române a schimbat complet înfăţişarea şi structura lucrurilor deja existente pe plajă: de la containerele de prim ajutor, până la foişoarele salvamarilor.

Proiectul de înnisipare a îndepărtat foișoarele salvamarilor cu aproape 100 de metri față de mal. Acestea vor fi relocate pentru ca activitatea salvamarilor să nu fie afectată.

Acum au rămas mult în spate, te uiți cu binoclul la apă. Trebuiesc relocate sau dacă nu, trebuie făcut un drum de acces pentru că distanța este destul de mare. În momentul în care ai un SOS, o alarmă, s-a întâmplat ceva, cel care este la punctul de prim ajutor trebuie să alerge”, a mai declarat Gabriel Bălan, președinte Asociația Națională a Salvamarilor.

În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții municipalității, foișoarele vor fi amenajate împreună cu sprijinul reprezentanților de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Foișoarele vor fi mutate pe poziții în apropierea apei și igienizate, vopsite, aranjate. Achiziții noi de foișoare încă nu”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Unele au fost doborâte și zac pe nisip mâncate de rugină. În cazul acestora utilitatea a dispărut complet.

O parte dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare.

În plus, nici echipamentele nu sunt suficiente. Salvamarii au în dotare pentru vara aceasta 3 ATV-uri pe care le vor folosi atât pentru plajele din Constanța, cât și din Mamaia. Sprijinul vine din partea municipalității care va achiziționa printr-un proiect încă două vehicule pentru ca aceștia să dispună de mai multe forțe în salvarea de vieți.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Semnal de alarmă al unui medic de familie, din Constanţa. Un test de COVID făcut la un laborator era pozitiv, alte două teste arată că medicul nu era infectat: ''Probele nu sunt lucrate corect''

Caz revoltător la Constanţa. Un medic de familie s-a chinuit să demonstreze că nu este infectat cu virusul...

CONSTANȚA. Este nevoie de sânge: donatorii sunt așteptați sâmbătă la Centrul de Transfuzii Sanguine

În centrele de transfuzii din țară, este mare nevoie de sânge. Pacienții cu boli grave: copii, adulți sau...

CFR Călători suplimentează trenurile în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2021, cu prilejul minivacanței de Paște și a zilei de 1 Mai, CFR Călători va...

Piața Agroalimentară Griviței a fost închisă pentru igienizare: unii constănțeni, nemulțumiți de această decizie

Înarmate cu mături, furtunuri și găleți cu apă, muncitorii au început curățenia încă de dimineață.Dacă...

Hotelurile de la malul mării, pregătite de minivacanța de 1 Mai: peste 100 de unități de cazare vor fi deschise

Sărbătorile sunt din ce în ce mai aproape, iar vestea deschiderii stațiunilor a adus speranță pentru hotelieri...

Primăria Constanța a montat mai multe coșuri de gunoi prin oraș: „Cu toții ne dorim un oraș curat, prin care să ne plimbăm cu plăcere”

Cosurile de gunoi sunt esențiale pentru păstrarea unui oraș curat. Prezența acestora în toate cartierele din...

Casa d’Italia, lăsată în uitare: imobilul se află într-o continuă degradare, iar din păcate, nimeni nu se ocupă de îngrijirea lui

Casa d’Italia este clădirea în care, la Constanța, în perioade diferite, a funcționat Consulatul Italiei. În...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233