Live

Zeci de spații comerciale din Constanța își așteaptă chiriașii: economia pare pusă la pământ, iar ultimul an nu a făcut decât să agraveze situația

Zona de promenadă de pe strada Ștefan cel Mare, a Bulevardului Tomis și în general centrul istoric al orașului au fost și vor rămâne oglinda managementului de la malul mării. Dacă în trecut ne lăudam cu parade în care domnea eleganța și rafinamentul, astăzi aceste zone sunt de cele mai multe ori părăsite. Iar asta se reflectă și în spațiile comerciale din zonă care își găsesc cu greu chiriași. Imaginea dezolantă este aspru criticată de ochii oricărui trecător.

Degradabil, așa”, spune un constănțean.

Aceasta este imaginea care se întâlnește tot mai des pe cele mai tranzitate artere din centrul orașului de la malul mării. Geamurile murdare, unele crăpate, poartă pe ele afișele proprietarilor în căutarea de chiriași.

În drumul spre centrul istoric întâlnim zeci de spații comerciale goale. Acest lucru scade cu mult imaginea orașului de la malul mării în ochii oricărui turist.

De departe, imaginea dezolantă pune pe gânduri orice trecător care încearcă să găsească o explicație. Cu un gust amar... cei mai mulți privesc neputincioși către clădirile ce par părăsite.

Puteau să închirieze sau să facă ceva mai.. în folosul comunității”, spune un constănțean.

Ele dacă nu au investiție, arată părăsite. Dacă administrativ se creează niște amenajări urbane, automat investitorii vin aici, automat locuitorii vin consumatori pentru aceste spații și zona prinde viață. Sunt niște clădiri care sunt reprezentative. Au un caracter identitar puternic pentru oraș. Era zona în care aristocrația defila, la început de secol XX”, a declarat Andrei Chivu, arhitect.

Din punct de vedere arhitectural, zona are potențial chiar dacă multe din clădiri se află în stare avansată de degradare. Lipsa căilor de acces este cea mai mare problemă semnalată de specialiștii.

Adică dacă de la Turnul Soleta ar fi o rampă auto care coboară în parcarea de la plaja Modern și apoi către fundăturile Zambaccian și Callatis ș-ar face niște trepte, de-odată zona aceea ar fi inundată, adică zona va fi locuită ”, a mai declarat Andrei Chivu, arhitect.

Pandemia a lovit dur sectorul economic. La malul mării negre antreprenorii nu mai au curaj să investească sau să își asume chiriile pe care le consideră deja mult prea mari. În plus de asta, din cauza pandemiei, zeci de firme au intrat în faliment.

Este o chestiune care ține de preț posibilitatea de a se înțelege la un preț”, spune un constănțean.

Nu mai are nimeni curaj să închirieze pentru că investesc niște bani și nu pot să facă nimic”, spune un alt constănțean.

De partea cealaltă, chiar dacă cererea este foarte scăzută, proprietarii spațiilor comerciale par că preferă să rămână cu acestea goale decât să mai reducă din chirii.

Consilier imobiliar: Din cauza prețului nu se închiriază pentru că oamenii nu au bani și spațiul nu este un spațiu chiar accesibil. Sunt totuși 300 și ceva de metri pătrați.

Reporter: Cam care au fost prețurile înainte de pandemie și care sunt acum? E vreo diferență?

Consilier imobiliar: Păi nu este o diferență. Prețurile s-au menținut. Proprietarii vor cam aceleași prețuri. 10 euro pe metrul pătrat.

Prețul acesta probabil l-a luat mult din urmă pentru că o analiză comparativă de piață, dacă o faci acum, vei vedea că nu poți să depășești cinci-șase euro pe metrul pătrat. Mai mult decât atât, spațiile le vedeți goale de atâta timp. Păi, normal, dacă eu aș sfătui pe cineva să ia 10 euro pe metru pătrat ar mai sta cu ele încă șase-șapte luni”, a declarat Marian Mureșan, manager agenție imobiliară.

Specialiștii în imobiliare consideră că o analiză de piață ar putea duce la o scădere a chiriilor spațiilor comerciale din aceste zone, care par să fie principalul motiv care îi ține departe pe afaceriști.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Semnal de alarmă al unui medic de familie, din Constanţa. Un test de COVID făcut la un laborator era pozitiv, alte două teste arată că medicul nu era infectat: ''Probele nu sunt lucrate corect''

Caz revoltător la Constanţa. Un medic de familie s-a chinuit să demonstreze că nu este infectat cu virusul...

CONSTANȚA. Este nevoie de sânge: donatorii sunt așteptați sâmbătă la Centrul de Transfuzii Sanguine

În centrele de transfuzii din țară, este mare nevoie de sânge. Pacienții cu boli grave: copii, adulți sau...

CFR Călători suplimentează trenurile în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2021, cu prilejul minivacanței de Paște și a zilei de 1 Mai, CFR Călători va...

Piața Agroalimentară Griviței a fost închisă pentru igienizare: unii constănțeni, nemulțumiți de această decizie

Înarmate cu mături, furtunuri și găleți cu apă, muncitorii au început curățenia încă de dimineață.Dacă...

Hotelurile de la malul mării, pregătite de minivacanța de 1 Mai: peste 100 de unități de cazare vor fi deschise

Sărbătorile sunt din ce în ce mai aproape, iar vestea deschiderii stațiunilor a adus speranță pentru hotelieri...

Primăria Constanța a montat mai multe coșuri de gunoi prin oraș: „Cu toții ne dorim un oraș curat, prin care să ne plimbăm cu plăcere”

Cosurile de gunoi sunt esențiale pentru păstrarea unui oraș curat. Prezența acestora în toate cartierele din...

Casa d’Italia, lăsată în uitare: imobilul se află într-o continuă degradare, iar din păcate, nimeni nu se ocupă de îngrijirea lui

Casa d’Italia este clădirea în care, la Constanța, în perioade diferite, a funcționat Consulatul Italiei. În...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233