Live

Casa d’Italia, lăsată în uitare: imobilul se află într-o continuă degradare, iar din păcate, nimeni nu se ocupă de îngrijirea lui

Consulat și centru de cultură odinioară, astăzi focar de infecție. Este vorba despre Casa d’Italia, o clădire veche de 100 de ani, care a găzduit numeroase întâlniri diplomatice, o bibliotecă italiană și un punct de interes atât pentru constănțeni, cât și pentru străini. Din păcate, imobilul zace în uitare de mulți ani și se degradează pe zi ce trece. Mai mult decât atât, nimeni nu pare să ia nicio măsură pentru îngrijirea acesteia.
Publicat pe 16 aprilie 2021

Casa d’Italia este clădirea în care, la Constanța, în perioade diferite, a funcționat Consulatul Italiei. În prezent, cu geamurile sparte, tencuiala căzută și pereți mâzgăliți de grafitti, clădirea arată ca și cum ar fi abandonată.

Povestea acesteia începe în 1920, anul în care a fost construită de un antreprenor grec. 2 ani mai târziu, a fost vândută statului italian cu scopul de a deveni consulat. Ceea ce s-a și întâmplat în 1924, iar până în 1948, când a fost instaurat regimul comunist, a fost casa consulatului general al Italiei la Constanța. În 1991 s-a deschis viceconsulatul italian, care a avut porțile deschise până în 2007.

Din 1994, din aprilie, am fost eu nominalizat și asta a fost până în 2007 când în 2007 a trebuit să o desființez. A fost o hotărâre a Guvernului Italian. Nu a mai rămas niciun Consulat Onorific în România. A rămas numai Consulatul General”, a declarat Adrian Bavaru, consul onorific al Italiei la Constanța.

În perioada comunistă, clădirea a găzduit un centru cultural. Stancă Ion își amintește cu drag de anii tinereții când se aduna cu prietenii și jucau diferite jocuri de societate. Imobilul era un punct de întâlnire, la fel cum era Cazinoul, spune acesta.

Era frecventată de italieni, de greci, mai multe naționalități. Și români, bineînțeles, toată lumea venea aici. De câte ori trec pe aici, că stau în Faleză, mă uit.. parcă îmi pare rău de așa ceva. Și multe din Constanța au ajuns într-o ruină”, a declarat Ion Stancă.

Printr-o hotărâre a guvernului italian, viceconsulatul de la Marea Neagră a fost desființat împreună cu restul din țară, iar în 2009, clădirea a fost vandalizată. Oamenii străzii au intrat cu forța și s-au instalat acolo. A urmat apoi o curățenie generală, iar reprezentanții constănțeni ai consulatului au luat decizia de a sigila imobilul și de a asigura paza periodică a acestuia.

Devenise un loc unde era toată mizeria depozitată, își făceau nevoile acolo. Era oribil locul ăla. Și e păcat, că e o clădire în zona centrală a orașului. A fost și este o clădire de patrimoniu pentru zona constănțeană. Și ăștia au lăsat-o așa în paragină. Ambasadorii care s-au schimbat și au plecat, doi bani nu au dat”, a mai declarat Adrian Bavaru, consul onorific al Italiei la Constanța.

Construită în stilul vilelor neo-clasice din nordul Italiei, clădirea veche de 100 de ani trebuie urgent recondiționată.

Dacă ea mai rămâne mult timp neîngrijită, o să devină o ruină. Așa cum s-a întâmplat cu foarte multe construcții din țară. Deci trebuie urgent cineva să intervină, să aloce bani și să se apuce de ea. Cele două renovări care au avut loc în 1994 și 2004 se pare că nu au fost de ajuns, iar acum casa a cam devenit de nelocuit”, a declarat Remus Lucian, arhitect.

La insistențele consulului onirofic, Adrian Bavaru, în 2017 a fost scoasă la licitație de Ambasada Italiei de la București și evaluată la 506.000 de euro. Cum nimeni nu a fost interesat de cumpărarea ei, clădirea continuă să zacă în același grad de dezafectare în care se află de mai bine de 10 ani. Îngrijorat de starea imobilului, Adrian Bavaru, a cerut de curând ajutor edilului și împreună cu acesta vor trimite o scrisoare ambasadei italiene pentru a se lua măsuri pentru îngrijirea ei.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

a-patra-premiera-a-stagiunii-si-a-doua-premiera-in-luna-aniversarii-a-70-de-ani-de-existenta-a-teatrului-constantean-maria-tanase-o-poveste

A patra premieră a stagiunii și a doua premieră în luna aniversării a 70 de ani de existență a teatrului constănțean: „MARIA TĂNASE. O POVESTE”

Luna mai este luna aniversară a Teatrului de Stat Constanța, așa cum întreg anul 2021 este un an aniversar, pentru...

mars-de-instructie-pentru-studentii-academiei-navale-mircea-cel-batran

Marș de instrucție pentru studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”

Studenții militari din anul al II-lea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” participă la un marș de...

primaria-constanta-folositi-bicicletele-din-sistemul-de-bike-sharing-corect-si-returnatile-in-mod-corespunzator

Primăria Constanța: Folosiți bicicletele din sistemul de bike sharing corect și returnați-le în mod corespunzător

O bicicletă nereturnată corect rămâne responsabilitatea dumneavoastră, iar dacă se constată dispariția...

milioane-de-larve-de-salau-in-lacul-siutghiol-pestele-a-fost-lansat-la-apa-de-pescarii-sportivi-din-constanta

Milioane de larve de șalău în lacul Siutghiol: peștele a fost lansat la apă de pescarii sportivi din Constanța

Lacul Siutghiol este un punct de atracție important de pe litoralul românesc. Anual turiștii români și străini...

organizatia-nonguvernamentala-mare-nostrum-intalnire-cu-cativa-operatori-de-plaja-pentru-a-gasi-solutii-pentru-diminuarea-cantitatii-de-deseuri

Organizația non-guvernamentală „Mare Nostrum”, întâlnire cu câțiva operatori de plajă pentru a găsi soluții pentru diminuarea cantității de deșeuri

Gheorghe Stoleru îşi face în fiecare zi plimbarea de dimineață, pe plajă, indiferent că este sezon sau nu. Știe...

distractie-in-larg-turistii-dar-si-constantenii-sunt-asteptati-pe-puntea-yachtului-pentru-a-avea-parte-de-experiente-de-vis-si-multe-surprize-

Distracție în larg: turiștii, dar și constănțenii sunt așteptați pe puntea yacht-ului pentru a avea parte de experiențe de vis și multe surprize

Aşa se distrează pasagerii în fiecare weekend. O nouă modă s-a lansat în materie de distracție pe litoral:...

baza-sportiva-triunghi-in-paragina-jarul-covoarele-paturile-si-paharele-din-plastic-au-ramas-dovada-clara-a-nepasarii-oamenilor

Baza sportivă „Triunghi”, în paragină: jarul, covoarele, păturile și paharele din plastic au rămas dovada clară a nepăsării oamenilor

Așa arată astăzi complexul Triunghi din sudul municipiului Constanța. O bază sportivă demult uitată de localnici...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233