dobroge.tv

Live

Marea, pictată pe frânturi de sticlă, pe faleza Cazinoului: răsăritul și apusul prin viață în picturile lui Petrică Hîrțescu

16 aprilie 2021
Publicitate

Cu degetul și multă imaginație. Așa își așterne Petrică Hîrțescu emoțiile pe bucata de sticlă. Artistul plastic îi așteaptă pe iubitorii de frumos pe faleza Cazinoului, acolo unde își așază în fiecare zi atelierul improvizat. Fiecare tablou are povestea lui, iar pescărușii, lait-motivul operelor sale dau viață picturilor.

30 de secunde. Atât îi ia lui Petrică Hîrțescu să-și aștearnă trăirile pe bucata de sticlă. Pictează cu degetul și recunoaște că e tehnica lui preferată pentru că simte culoarea.

Sincer, îmi place cel mai mult dactilo pictura, să folosesc degetul pentru că simt exact culoarea prin piele, se duce direct la creier şi îmi place să folosesc şi pensula foarte mult, pentru că aşa redau fineţea lucrării”, a declarat Petrică Hîrțescu, artist plastic.

Pictează de la patru ani, dar drumul său ca artist plastic a început în 2008. După un accident rutier în care putea să-și piardă viața, și-a dat seama că doar prin pictură se poate exterioriza. Și-a pierdut atunci unul dintre picioare, dar mâinile sunt cele pe care le prețuiește. Are nevoie de ele pentru a continua să creeze adevărate opere de artă.

„În spatele frumosului, există și o dramă. Dar cu ajutorul oamenilor din jurul meu, forței divine, am reușit să mă redresez și să prețuiesc mai mult viața”, a mai Petrică Hîrțescu, artist plastic.

Privindu-i lucrările, poți observa un element care nu lipsește din niciun tablou. Lait-motivul picturilor sale este pescărușul, care a devenit cu timpul un talisman norocos.

Perechea aceasta pe care o vedem aici redă viața tabloului. Dacă nu ar fi pescărușul, sunt 100% sigur, de fapt am și încercat, la tehnica respectivă, fără pescăruș. Poate trei, patru zile, cinci zile stătea tabloul pe masă și nu se vindea. Se căuta cel cu pescăruș”, a mai Petrică Hîrțescu, artist plastic.

Are zile când pictează 12 ore pe zi sau momente când nu pictează deloc. Nu își planifică timpul, are nopți când se trezește și se îndreaptă spre șevalet, dar recunoaște că atelierul său preferat este acesta. Pe faleză, printre oameni, cu ochii către mare. Dacă te afli la plimbare sau doar în trecere, oprește-te jumătate de minut și sprijină artiștii locali. Un suvenir pe o bucată de sticlă costă 15 lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233