dobroge.tv

Live

STATUL ROMÂN, CHEMAT ÎN JUDECATĂ

Locuitorii din localitatea Mihail Kogălniceanu sunt nemulțumiți: oamenii reclamă despăgubiri prea mici la exproprierile pe care Armata le face

16 aprilie 2021
Publicitate

Crește valul de nemulţumiri din spatele „oraşului” militar NATO care se construiește la Baza Americană de la Mihail Kogălniceanu. Localnicii reclamă despăgubiri prea mici la exproprierile pe care Armata le face în prima fază a construcției. 2.400 de hectare de teren au fost trecute în proprietatea statului pentru megaproiectul extinderii bazei, investiție estimată la 12 miliarde de lei.

La Mihail Kogălniceanu americanii vor construi un oraș de 10.000 de oameni pentru militarii care vor staționa permanent aici, cu tehnică de luptă, arme și muniții. Numai clădirile vor ocupa 30 de hectare, iar dacă vorbim de drumuri, parcări și platforme pentru armament, atunci suprafața crește de zece ori: ele vor ocupa 300 de hectare. Până acum, 1.400 de proprietăți ale localnicilor din Kogălniceanu au fost trecute la Stat, în baza legii exproprierilor.

Hristu Saca, fermier: Aveam 190 de hectare în zona aia.

Reporter: Cât v-au luat?

Hristu Saca, fermier: Tot.

Reporter: Și cât v-au oferit?

Hristu Saca, fermier: 0,55 de cenți pe metru. Eu cred că trebuia o negociere și să ne dea un preț rezonabil, ca să ne convină.

Am 206 hectare. Din 206, 183 face obiectul exproprierii, 97 proprietate și rămân cu 23 de hectare”, a declarat Nicu Ianca, fermier.

Exproprierea a vizat peste 1.000 de persoane, dintre care 22 de familii aveau dezvoltate afaceri cu profil agricol, ferme sau culturi. Armata a preluat terenurile, iar mare parte dintre proprietari şi-au primit banii din exproprieri. Doar că, spun oamenii, preţul stabilit pentru despăgubiri este de cel puţin şase ori mai mic decât preţul mediu al pieţei libere.

Uitați și dumneavoastră. Aici la șosea, la drumul european, primii 300 de metri sunt intravilan agricol și următorii sunt extravilan agricol. Primul hectar de 300 de metri este intravilan agricol de 40.000 de euro și următorii sunt de 55 de cenți. Nu ne împotrivim exproprierii, ci prețurilor care s-au dat la expropriere”, a mai declarat Nicu Ianca, fermier.

Era jobul meu, era afacerea familiei, de acolo de hrăneam. Aproape un milion de euro cred că e paguba”, a mai declarat Hristu Saca, fermier.

Experții sunt de părere că la Mihail Kogălniceanu va apărea o copie a unității Rammstein din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara granițelor SUA. Așa se explică de ce atâtea familii au fost lăsate fără fermele agricole.

Din cauza acestor tarife mici, 0,5 euro pe metru pătrat de teren extravilan şi 3,9 euro pe metru pătrat de teren intravilan agricol, pe rolul Tribunalului Constanţa se află zeci de dosare în care statul român este chemat în judecată pentru a plăti mai mult. În paralel, alţi proprietari se pregătesc să dea statul în judecată.

Există procese pe rol. Repet, instanța este cea care mai poate modifica și lucrul acesta l-am spus tot timpul. Se pot asocia sau pot merge individual în instanță. Sunt convinsă că evaluatorii vor stabili dacă prețul este cel corect sau nu”, a declarat Ancuța Belu, primar Mihail Kogălniceanu.

Fermierii pregătesc chiar un memoriu adresat comandantului american al trupelor de la Kogălniceanu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233