Live

Locuințele ANL, tot mai scumpe: unii constănțeni spun că prețurile sunt prea mari pentru bugetul lor

Prețuri de lux pentru chiriașii ANL! Aceștia trebuie să scoată din buzunar peste 30.000 de euro dacă vor să cumpere o garsonieră. Apartamentele cu două sau trei camere sar și ele de 50.000 de euro, indiferent de zonă. Deși interesul pentru achiziționarea locuinței de tip ANL a crescut, oamenii spun că prețurile sunt mult prea mari pentru bugetul lor. Numărul mare de cereri depuse pe masa autorităților a determinat și continuarea programului Agenției Naționale de Locuințe prin construcția de noi blocuri în oraș.

Undă verde pentru cumpărarea locuințelor ANL! Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța vinde spații locative. Vestea i-a bucurat pe chiriași, astfel că peste 50 dintre ei au depus deja cereri pentru a intra în posesia unei astfel de locuințe.

Avem un apartament cu o suprafață construită de 69,80 metri pătrați, la care se adaugă suprafața părților comune de 30,51 metri pătrați și anume, casa scării și podul și rezultă un total care va fi vândut, de 100,31 metri pătrați”

Un calcul care-i nemulțumește complet pe locuitorii ANL.

Probabil că acești chiriași au cerut să calculăm prețul, având în intenție sau nu, în funcție de posibilitățile fiecăruia, să achiziționeze sau nu, aceste apartamente ANL. Pot solicita cumpărarea unui apartament ANL numai chiriașii care au minimum un an de contract de închiriere. Ulterior, după actul de vânzare-cumpărare, au ca și clauză că cinci ani de zile nu pot înstrăina acest apartament”, a declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

Până la 39.000 de euro ajunge o garsonieră de tip ANL, iar o locuință cu 2 camere poate ajunge chiar și la 60.000 de euro. Prețurile au crescut în ciuda faptului că pandemia a îngenunchiat muncitori din mai multe domenii și a scos șomeri pe bandă rulantă.

Prețul pentru o garsonieră ajunge să fie aproape ca la piața liberă sau prețul pentru un apartament cu două camere poate ajunge la 50-60.000 de euro. Avem niște prețuri care se apropie de piața liberă, tocmai din cauza faptului că atunci când achiziționează, cumpărătorii achiziționează și părțile comune: casele de scări, poduri, centralele termice ale blocurilor respective”, a mai declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

Chiriașă: E foarte mult. E foarte mult. Mai ales că sunt apartamente și garsoniere pentru tineri cu nevoi, cum s-au înființat prima dată.

Reporter: Ați încercat să faceți o simulare de preț?

Chiriașă: Sigur că da, acum un an și ceva. Și ieșea undeva la 28.000 de euro.

Socoteala de acasă nu se mai potrivește cu cea din târg. Acum prețul nu mai este deloc același. Mai inspirat a fost Nicușor Mihăilă care locuiește într-un apartament cu două camere. După 10 ani de stat cu chirie s-a decis, împreună cu soția lui, să cumpere locuința. 30.000 de euro a costat în urmă cu 3 ani. Abia acum se dovedește că a fost cea mai inspirată alegere.

Atunci ni s-au părut prețurile rezonabile. Când l-am luat și mai ales, că rata e la RAEDPP, nu e cu banca”, a declarat Nicușor Mihăilă, proprietar.

Astăzi prețul este mai mare cu aproape 50%.

Ei le evaluează probabil în fiecare an. Mi se pare puțin piperat, dar probabil astea sunt prețurile în oraș. Sincer, mai bine o casă la sol, decât banii ăștia, 60.000”, a mai declarat Nicușor Mihăilă, proprietar.

Specialiștii în imobiliare spun că acesta este prețul pieței, iar la malul mării garsonierele se vând ca pâinea caldă.

Prețurile sunt situate între 35.000 și 45.000 de euro, dar Constanța duce lipsa de garsoniere, respectiv apartamente cu o cameră, garsoniere mari. Ies foarte rar la vânzare, iar atunci când ies se cumpără imediat. Nu va influența piața sub nicio formă. Sunt puține ANL-uri în Constanța. Poate e cazul să fie mai multe”, a declarat Marius Coman, specialist imobiliar.

Acest lucru va fi posibil în următorii ani, spun reprezentanții RAEDPP Constanța, care au în vedere construcția unor noi blocuri prin Agenția Națională de Locuințe. Cel mai probabil, noile locuințe vor fi construite în zona de nord a municipiului.

Mai este un program de construire ANL, circa 88 de unități locative. Din punctul meu de vedere, cred că în maximum doi ani o să înceapă. Dar, nu am mai multe date la acest moment”, a mai declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

În prezent, la nivelul municipiului sunt 185 de apartamente de tip ANL cu una, două sau trei camere. În ultimul timp, peste 130 de persoane s-au înscris pe liste, au îndeplinit condițiile și așteaptă să intre în posesia unei astfel de locuințe.

05 mai 2021 - 15:26
Iimngl
ivermectin oral 0 8 - ivermectin 4000 ivermectin over the counter
24 aprilie 2021 - 17:23
Chiriaș
De când a venit Hira preturile au explodat,el crede că noii avem banii lui
21 aprilie 2021 - 21:45
Chirias
Preturile au explodat..anul trecut o garsoniera era evaluata la 25000 e iar în prezent ajunge la 35000 e.Unde este ajutorul pt tinerii nevoiași?cu un salariu de 2500 lei cum îți poți permite sa achizitionezi o astfel de locuință.nu este just pt tineri plus ca aceste locuințe au fost cumpărate de persoane a căror situație financiara nu era precara,le-au achizizitionat la preturi de nimic, și acum, noua tinerilor ce ne face,ne vinde la prețul pieței.. unde este dreptatea și ajutorul?
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

crima-din-strada-lourcine-a-treia-premiera-a-stagiunii-la-teatrul-de-stat-constanta-in-acest-weekend

„Crima din strada Lourcine”, a treia premieră a stagiunii la Teatrul de Stat Constanţa, în acest weekend

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) prezintă sâmbătă, 8 mai, cea de-a treia premieră oficială a acestei stagiuni,...

mancarea-de-paste-reinventata-pentru-a-preveni-risipa-de-alimente-idei-simple-de-preparate

Mâncarea de Paște, reinventată pentru a preveni risipa de alimente: idei simple de preparate

Că românul este gurmand nu mai este o noutate, iar de sărbători oamenii gătesc aproape de fiecare dată mai mult...

nemultumiri-in-cartierul-coiciu-unii-locatari-spun-ca-au-ramas-fara-locurile-de-parcare-dupa-terminarea-lucrarilor-de-reabilitare-

Nemulțumiri în cartierul Coiciu: unii locatari spun că au rămas fără locurile de parcare după terminarea lucrărilor de reabilitare

Lucrările de asfaltare și amenajare a străzilor din oraș a creat pe alocuri și nemulțumiri. Câțiva dintre...

bataie-pe-locurile-de-la-cresa-106-locuri-disponibile-in-constanta-pentru-peste-5000-de-copii-in-varsta-de-pana-la-doi-ani

Bătaie pe locurile de la creșă: 106 locuri disponibile în Constanța, pentru peste 5.000 de copii în vârstă de până la doi ani

Puțin peste 100 de locuri libere pentru antepreșcolari. Este situația din municipiul Constanța, care îi pune în...

operatiunea-jos-drobul-constantencele-au-luat-cu-asalt-salile-de-sport-pentru-a-scapa-de-kilogramele-in-plus-luate-de-sarbatori

Operațiunea "jos drobul". Constănțencele au luat cu asalt sălile de sport pentru a scăpa de kilogramele în plus luate de Sărbători

Pe muzică ritmată și cu multă voie bună. Așa și-au început câteva dintre constănțence dimineața. Doamnele...

mielul-detronat-de-burgeri-pizza-burgerii-si-shaorma-au-luat-locul-drobului-si-al-carnii-de-miel

Mielul, detronat de burgeri. Pizza, burgerii și shaorma au luat locul drobului și al cărnii de miel

Dacă zilele trecute cuptoarele erau încinse pentru prepararea cărnii de miel, astăzi a sfârâit pe grătare carnea...

litoralul-a-inviat-in-minivacanta

Litoralul a "înviat" în minivacanță

Aproape ca în vremurile bune - așa a arătat minivacanța de Paște, pe litoral. La terase, la plimbare sau pe...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233