dobroge.tv

Live

Curățenia de primăvară poate fi periculoasă: medicii recomandă atenție sporită la substanțele folosite și evitarea accidentelor casnice

29 aprilie 2021
Publicitate

Cu aspirator, mop, lavete şi produse de curăţenie. Aşa s-au înarmat zilele acestea femeile. Curățenia de primăvară este nelipsită din orice locuință. În întâmpinarea Învierii Domnului, gospodinele și-au pregătit casele, iar de astăzi au început și prepararea bucatelor pentru masa de Paște. „Aveţi grijă!”, spun medicii, care trag un semnal de alarmă și amintesc că tot timpul, în preajma sărbătorilor, crește numărul accidentelor casnice.

Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Paștelui, iar cele mai multe dintre gospodine deja au casa pregătită de primit musafirii.

Constănțeancă: Am și terminat-o.

Reporter: Câte zile v-a luat?

Constănțeancă: Trei-patru zile. Generală, de la cap la coadă. Cu șters geamuri, cu tot.

Curățenia de primăvară este o tradiție în casele românilor. Doamna Maria Ungureanu a început cu locuința, apoi și-a îngrijit și grădina din dreptul balconului.

Maria Ungureanu: Păi am făcut în grădină și acum mi-am curățat și balconul, ca să pară mai aspectuos așa.

Reporter: Vă urcați pe ceva?

Maria Ungureanu: Nu, că am urcat pe ceva și am căzut și mi-am fisurat puțin coloana.

Iar accidente se pot întâmpla multe.

Cu grijă. Nu mi s-a întâmplat niciodată să sar pe geam și nici n-am de gând. Dar pe geamuri da, ne urcăm, pe scară și cu o mână, cum putem, cu prelungitor. De la o vârstă nu mai poți să ieși pe afară să faci”, spune o constănțeancă.

Atunci când vrem să spălăm geamurile sau să punem draperiile la locul lor, trebuie să avem grijă pe ce ne urcăm. De exemplu, piesele de mobilier sunt nepotrivite, pentru că s-ar putea cădea foarte ușor de pe ele.

Atenție și la produsele de curățenie. Substanțele emanate sunt ușor inhalabile și pot fi periculoase, mai ales pentru cei mici.

Specialiștii atrag atenția că toate aceste produse de igienizare, în special clorul și detartrantul, pot fi nocive în această perioadă.

Substanțele toxice, insist pe cuvântul toxic, utilizate în gospodărie pentru curățenie, pot produce numeroase inconveniente. Pe de-o parte acea intoxicație acută, exogenă, cu efect iritativ. Curge nasul, ustură ochii, tușit, nu puteți respira. Iar, pe de altă parte, există o componentă alergică, mai ales la cei predispuși. Și nu o dată, forme grave de alergie, șoc anafilactic, se pot întâmpla în astfel de situații”, a declarat conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență Iași, în cadrul emisiunii Rețeta Sănătății.

Medicii recomandă folosirea măștii și a mănușilor atunci când facem curățenie, dar și aerisirea încăperilor. De asemenea, în preajma sărbătorilor se pot întâmpla mai multe incidente ca de obicei şi în bucătărie. Şi aici trebuie să fim precauţi pentru a evita rănile sau arsurile.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233