dobroge.tv

Live

Unii navigatori plătesc taxe în țările unde se află firma angajatoare, iar de acolo își primesc și pensiile

28 mai 2021
Publicitate

Condiții dificile de muncă, cereri mai puține pe piața muncii și pensii inexistente. Sunt doar o parte din problemele cu care se confruntă navigatorii de mult timp. Mulți plătesc taxe în alte state, acesta fiind și motivul pentru care nu cotizează la statul român. Ceea ce înseamnă că odată ieșiți la pensie, navigatorii vor primi bani din țara de unde se află firma angajatoare.

Viața pe vas nu este ușoară. O spun navigatorii, care se plâng că după ani pe mare, statul român nu le asigură pensii decente. Acesta este și motivul pentru care de foarte multe ori își asigură venituri din alte surse.

Viața de navigator nu este ușoară, având în vedere faptul că jumătate din viață o petrecem pe mare, departe de cei dragi, departe de familie. Statul român nu ne oferă niciun beneficiu, nu ne oferă o pensie, în ciuda faptului că navigatorii aduc foarte mulți bani în țară. Din ce am auzit de la colegi, și eu personal, nimeni nu plătește pensie la stat. Toți optează pentru pensie privată, pentru afaceri imobiliare”, a declarat Daniel, navigator.

Unii navigatori plătesc taxe în țările unde se află firma angajatoare. Acestea este și motivul pentru care nu mai dau bani și la statul român. Ceea ce înseamnă că automat, pensiile lor vor veni din afara țării.

Timp de un an și jumătate am fost plătit 80% din salariu. Lucru pe care nu îl găsești în România. Sau să-l plătească pentru atât e mult timp”, a declarat Paul, navigator.

Și nu este singura problema cu care s-au confruntat navigatorii în această perioadă. Pandemia de coronavirus i-a afectat și pe aceștia. Mulți au rămas fără locuri de muncă, iar cei care au prins un contract au fost nevoiți să stea chiar și un an pe mare.

Să stai la navă, închis, timp de șase luni, patru luni, 10 luni, chiar și un an de zile cum au stat unii, fără poți să ieși la uscat, fără să poți să ajungi acasă mai devreme, sau să nu mai ști când poți să ajungi acasă, este un lucru extraordinar, care consumă foarte mult mental navigatorul”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

Nici acum lucrurile nu stau prea bine deși în majoritatea țărilor măsurile impuse de autorități au fost relaxate iar personalul navigant a început să se vaccineze. Însă chiar și așa, în continuare, schimburile la bordul navelor se fac foarte greu.

Locurile de muncă sunt și ele puse sub semnul întrebării pentru că atunci când nu poți să schimbi echipajul, e firesc, cei care trebuie să meargă la navă nu pot merge la navă, iar cei care trebuie să plece de la navă, nu pot pleca de la navă. Acolo este o unitate la foc continuu, știm foarte bine. Nu se poate ca unii să plece și să nu vină nimeni în schimbul lor”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președinte al Sindicatului Liber al Navigatorilor din România.

În România, sunt înregistrați aproximativ 7.000 de navigatori.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233