dobroge.tv

Live

Ziua limbii turce, sărbătorită la Constanța printr-un spectacol aniversar

04 iunie 2021
Publicitate

Ziua limbii turce a fost sărbătorită la Constanța. Astăzi s-au împlinit cinci ani de când a fost celebrată pentru prima dată. În acest sens, Uniunea Democrată Turcă din România a organizat un spectacol aniversar. Acesta a fost susținut de un ansamblu folcloric iar mai mulți tineri au recitat poezii. De asemenea, la final cei care au sprijinit și promovat limba turcă în acest an au primit plachete aniversare.

Ziua limbii turce se sărbătoreşte în fiecare an pe 5 iunie, ca urmare a adoptării Legii nr.223 de către Parlamentul României, în noiembrie 2016, lege iniţiată de deputatul Iusein Ibram.

Este un câștig, este un drept al nostru, printre mulțimea de drepturi pe care le avem din partea statului român. Profităm de acest lucri și organizăm activități culturale, de promovare a limbii. Noi suntem pe aceste meleaguri dobrogene de peste 800 de ani”, a declarat prof. Serin Turkoglu, președinte Comisia de Cultură UDTR.

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat ziua printr-un spectacol aniversar, organizat la Constanța. Vineri s-au împlinit 5 ani de când a fost sărbătorită pentru prima dată, Ziua limbii turce.

Sărbătoarea limbii materne a fiecăruia dintre noi este un moment în care putem să reflectăm asupra identității noastre, putem să reflectăm asupra trecutului, asupra prezentului și asupra viitorului. Vom depune toate eforturile, astfel încât să promovăm limbile materne, limba maternă turcă, atât în viața publică, cât și în viața privată”, a declarat Enikő Katalin Lacziko, secretar de stat Departamentul pentru Relații Interetnice.

Rolul meu ca profesor este să-i învăț pe copiii noștri din etnie din comunitate această limbă care este a strămoșilor noștri și sperăm să o dăm și nepoților noștri”, a declarat prof. Melek Osman, vicepreședinte Comisia de Cultură UDTR.

De la eveniment nu au lipsit nici dansurile tradiționale și nici poeziile în limba turcă.

Melek Musledin, elevă: Sunt foarte norocoasă pentru că știu limba turcă

Reporter: Tu faci parte și dintr-un ansamblu, nu?

Melek Musledin, elevă: Da, Ansamblul Turcesc de dansuri și suntem foarte uniți, vorbim în limba turcă uneori.

La final, președintele UDTR, Fedbi Osman, a înmânat plachete aniversare unor personalităţi din spaţiul public, care au sprijinit comunitatea de-a lungul timpului prin diferite evenimente.

Am promovat de-a lungul timpului în activitatea mea, prin evenimente precum Seara Dobrogeană de exemplu, sau festivalurile pe care le-am organizat, în care întotdeauna am atras practic comunitatea turcă din Constanța și comunitățile tuturor minorităților care conviețuiesc în armonie în Dobrogea”, Corina Martin, președinte de onoare RESTO.

Participarea la eveniment s-a făcut doar pe bază de invitaţie, în condiţiile igienico-sanitare impuse de lege, pentru a preveni răspândirea virusului COVID 19.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233