Live

Comandantul Bogdan Rusu, premiat pentru salvarea a patru marinari: „Am avut impresia că lecturez un scenariu de film. Însă, erau fapte adevărate”

Moment emoționant la malul mării. Comandantul Bogdan Rusu, care a salvat în luna septembrie a anului trecut patru marinari, a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de Cavaler. Distincția a fost oferită de Administrația Prezidențială și înmânată de prefectul județului.

Viața pe mare este plină de primejdii. Au simțit pe pielea lor membrii echipajului unui velier, prinși de uraganul Sally în Golful Mexic, în septembrie 2020. Comandantul de navă Bogdan Rusu nu s-a lăsat intimidat de furtuna nemiloasă și când situația părea fără scăpare a reușit să-i salveze pe cei patru membri care își pierduseră orice speranță.

Cum se scoală comandantul de dimineață, am ajuns pe comandă, din ce am înțeles de la ofițerul de cart s-a primit un distress radio-telefonic, prin care Garda de Coastă Americană cere ajutorul pentru salvarea acestei ambarcațiuni care se pare că lua apă. Imediat ne-am îndreptat spre locul din care a fost raportat”, a declarat Bogdan Rusu, comandant de navă.

Iar fapta sa eroică nu a rămas nerăsplătită. Constănțeanul a primit de la Administrația Prezidențială o distincție. I-a fost înmânată de prefectului județului, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Crucea Marinarilor de pe Faleza Cazinoului.

Am avut impresia că lecturez un scenariu de film. Însă, erau fapte adevărate, iar profesionalismul, omenia și dedicația dumneavoastră de a interveni în favoarea salvării acelor suflete, în condițiile în care, însăși Garda de Coastă Americană renunțase la salvarea lor, datorită condițiilor impuse de furtuna tropicală, este un exemplu de profesionalism”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Vizibil emoționat, Bogdan Rusu a spus că a ar proceda la fel, dacă ar avea ocazia. Datoria celor care au jurat credință mării este de a-și ajuta camarazii, indiferent de cât de vitrege sunt condițiile. În ciuda furtunii din larg, comandantul nu a renunțat.

Din a doua încercare, am legat-o la prova și ușor, unul câte unul, am reușit să-i aducem la bord”, a mai declarat Bogdan Rusu, comandant de navă.

Însă cea mai emoționată a fost soția lui. Deși la mare distanță, a fost mereu cu sufletul alături de Bogdan. Ea a fost prima care a aflat despre fapta eroică a comandantului de navă.

Orice soție de marinar empatizează în acest moment cu mine, când spun că este foarte greu pentru noi. Când m-a sunat să-mi spună tot ce s-a întâmplat, îi tremura vocea și îmi spunea că în momentul când s-a retras elicopterul, a auzit în radio, deci erau tată și fiu printre cei patru și tatăl îi implora pe cei de la Coast Guard-ul american să se întoarcă să ia măcar băiatul. Și asta pentru mine a fost un impact emoțional extraordinar de puternic”, a declarat Irina Rusu, soția comandantului.

Comandantul de navă Bogdan Rusu are o experiență de aproximativ 20 de ani în navigație și este absolvent al Universității Maritime din Constanța.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

sarbatoarea-sfintei-treimi-este-o-zi-de-asa-mare-importanta-incat-pentru-bucuria-sarbatorii-biserica-a-randuit-si-o-simbolistica-aparte

Sărbătoarea Sfintei Treimi: „Este o zi de așa mare importanță încât, pentru bucuria sărbătorii, Biserica a rânduit și o simbolistică aparte”

În a doua zi de Rusalii, Biserica Ortodoxă prăznuiește a treia persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh. De...

campanii-de-sterilizare-gratuita-a-animalelor-fara-stapan-din-constanta

Campanii de sterilizare gratuită a animalelor fără stăpân din Constanța

Pe străzile orașului încă sunt zeci, poate sute de animale fără stăpân, iar multe dintre ele se înmulțesc...

copiii-cu-autism-fara-terapie-gratuita-la-centru-noi-acasa-facem-ce-facem-cu-ei-dar-nu-avem-pregatirea-necesara

Copiii cu autism, fără terapie gratuită la centru: „Noi acasă facem ce facem cu ei, dar nu avem pregătirea necesară”

Acestea sunt câteva dintre activitățile care aduceau pe buze zâmbetul copiilor cu autism din Centru Zi din...

antrenati-pentru-lumea-subacvatica-marian-ciulei-seful-centrului-de-antrenament-scafandri-cele-mai-frumoase-interventii-sunt-atunci-cand-reusim-sa-salvam-pe-cineva

Antrenați pentru lumea subacvatică. Marian Ciulei, șeful Centrului de Antrenament Scafandri: „Cele mai frumoase intervenții sunt atunci când reușim să salvăm pe cineva”

Scafandrii vorbesc rar despre provocările din adâncuri și mai ales despre ei. Îi vedem cum se încumetă în...

constanta-programul-teatrului-de-stat-a-fost-modificat-memoria-apei-si-crima-din-strada-lourcine-pot-fi-vizionate-in-acest-weekend

CONSTANȚA. Programul Teatrului de Stat a fost modificat: „Memoria Apei” și „Crima din Strada Lourcine” pot fi vizionate în acest weekend

Spectacolele care fuseseră programate în acest weekend la Teatrul de Stat Constanța – ZIUA Z și 8 TAȚI – au...

fii-fit-pentru-vara-cu-fit-gym

Fii fit pentru vară, cu Fit Gym

Chiar dacă vremea nu a fost prea prietenoasă în ultima perioadă, zilele de plajă sunt aproape. Și cum nu ne putem...

vremea-rea-nu-ia-speriat-pe-turisti-hotelurile-de-pe-litoral-sunt-aproape-pline-pentru-minivacanta-de-rusalii

Vremea rea nu i-a speriat pe turiști: hotelurile de pe Litoral sunt aproape pline pentru minivacanța de Rusalii

O mare agitată și un cer încărcat cu nori. Asta au găsit vineri dimineață primii turiști care au ajuns pe...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233