dobroge.tv

Live

LA UN PAS SĂ I SE SPULBERE VISELE, DIN CAUZA BANILOR

CONSTANȚA. Admisă la Oxford, Antonia are nevoie de noi: „Ajutați-mă să continui pe drumul ales de mine”

CONSTANȚA. Admisă la Oxford, Antonia are nevoie de noi: „Ajutați-mă să continui pe drumul ales de mine”
15 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Visul copiilor olimpici, care își doresc să urmeze o carieră în cercetare, este de a studia la o universitatea de prestigiu din afara țării. Copil ambițios și muncitor, Antonia Pănescu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Ovidius” din Constanța, are și ea, același vis. Să studieze Biochimia la Universitatea Oxford. Și a reușit să fie admisă pe unul dintre cele patru locuri disponibile. Însă, în drumul său spre succes, s-a lovit de o problemă, care, din păcate nu ține de ea și de cunoștințele ei: problema financiară.

Am aplicat pentru bursa Palgrave Brown Scholarship oferită de Universitatea Oxford unui singur student în tot anul și am câștigat-o. Și această bursă va oferi 13.000 de lire pe an pentru a-mi acoperi costurile de trai, însă pe lângă această bursă de 13.000 de lire, eu voi mai avea de acoperit costuri în valoare de 37.000 de lire pe an, care reprezintă taxa de școlarizare”, a declarat Antonia Pănescu pentru Dobrogea TV, la 4 iunie 2021 -- detalii aici: Antonia Pănescu, elevă constănțeană, admisă la Universitatea Oxford: „Am aplicat pentru o bursă oferită unui singur student în tot anul și am câștigat-o”

În acest sens, tânăra a încercat fel și fel de soluții, de la apelarea la fundații educaționale, până la împrumutul de la bancă.

Din cauza contextului politic (Brexit), fiind cetățean al uniunii Europene, nu voi putea beneficia de împrumutul guvernamental, iar taxa școlara nu va mai fi de 9.000 de lire pe an, ci de 37.500 de lire pe an, ultimul fiind în program de masterat. Astfel, este estimat, cu tot cu prețul de trai, că voi avea de plătit 200,000 de lire pentru cei patru ani de studiu, la sfârșitul cărora voi avea diploma Master of Biochemistry. (...) Suma precizată este atât de mare încât niciun serviciu privat de împrumuturi nu acoperă măcar un sfert, iar finanțarea proprie nu este o variantă pentru mine (...) Până acum am făcut eforturi să obțin suma necesară, contactând fundații educaționale și companii din industrie atât din țară, cât și din străinătate, însă rugămințile mele nu au primit vreun răspuns favorabil.”, spune Antonia într-o scrisoare pe care a trimis-o la printesaurbana.ro.

Cei care pot și își doresc să o ajute pe Antonia să-și urmeze visul, o pot face donând prin Revolut: RO83 BREL 0005 5046 5137 0100, Antonia-Florina Pănescu

Și-a dorit performanța de mică

Încă din școala generală, Antonia își dorea performanța. Motiv pentru care a început să participe la Olimpiade Naționale, acolo unde, efortul său a fost răsplătit.

De când eram mică, atât mama, cât și cadrele profesionale cu care am avut contact, fie în cadrul școlii, fie în diversele proiecte extrașcolare în care m-am implicat, mi-au insuflat ideea că prin muncă și devotament, orice este posibil. Că educația este cheia spre succes, iar dacă mă dedic unui subiect și excelez, rezultatele vor veni de la sine. În acest scop, am început să particip la Olimpiadele Naționale din clasa a 7-a, învățând să îmi structurez timpul și să urmez cu disciplină un program autoimpus pentru a-mi asigura rezultatele dorite, având în vedere că într-un singur an școlar participam la mai multe materii și doream să mențin și media generală școlară de 10 din anii trecuți. Inițial, nu eram hotărâtă ce disciplină să urmez la nivelul învățământului superior, așa că am încercat să mă familiarizez cu toate științele la care aveam acces. Astfel, de-a lungul timpului, am participat la etapele naționale la disciplinele Chimie, Biologie, Fizică, și Astronomie și Astrofizică, calificându-mă în total la 14 naționale. Pentru cea din urmă materie, fiind în afara programei școlare, am participat la Cercul Județean de Astronomie și Astrofizică din Constanța, înființat de 3 colegi de clasa a 12-a, care aveau experiență cu olimpiada și care ne predau din studiul lor individual. În ultimii doi ani, eu însămi am preluat rolul de mentor, împărtășindu-mi cunoștințele acumulate și pasiunea pentru subiect, pe care îl tratez, în prezent, ca pe un hobby”, spune Antonia.

Din primăvara anului trecut, Antonia Pănescu a decis să devin tutore în mediul online, unde oferă lecții gratuite la biologie și chimie elevilor care se pregătesc pentru diferite examene sau care vor doar să înțeleagă mai bine lecția de la clasă.

Faptul că mă clasasem pe locul 4 la Olimpiada Națională de Chimie și pe locul 3 la Olimpiada Națională de Biologie în anul precedent le oferea elevilor certitudinea că în timpul orelor de meditație vor primi informații corecte, concrete, care se testează la examene, printr-o metodă care se dovedise a fi eficientă”, spune Antonia.

Constănțeanca s-a decis să-și urmeze visul

Întrucât organizarea olimpiadelor a fost compromisă de răspândirea virusului Covid-19, m-am decis să tratez aplicația mea la Oxford drept o ultimă competiție în cariera mea de licean, una puțin diferită, cu două probe orale, interviurile, și pentru care a trebuit să mă familiarizez cu o materie cu totul diferită față de cea prezentată în România. Pregătirea propriu-zisă pentru interviu am început-o cu aproape două săptămâni înaintea acestuia, când am primit mail-ul de invitație de la două colegii: Magdalen, cel la care aplicasem, și Lady Margaret Hall. În acest timp, am parcurs întregul material de nivel A-Levels din UK pentru disciplinele Chimie și Biologie, am citit articole privind cercetările actuale în domeniu, și am recapitulat conceptele învățate în vară, când urmasem un curs online de Biochimie de la Harvard. Anii de muncă grea pentru Olimpiade mă pregătiseră pentru această provocare, întrucât îmi clădisem fundația necesară pentru a putea aprofunda în detaliu domeniul, informațiile acumulate ajutându-mă să înțeleg logic conceptele de nivel de facultate, din care am fost intervievată.

Am reușit, astfel, să fiu acceptată la universitatea la care visasem încă de când am auzit de existența ei. Și acum? Am muncit din greu, m-am dedicat, am făcut sacrificii, iar rezultatul a venit, conform poveței. Însă aici se oprește călătoria mea?”, mai scrie Antonia.

„Vă rog să mă ajutați să continui pe drumul ales de mine, drumul excelenței”

Antonia face apel la cei care pot și își doresc să o ajute să-și urmeze visul de a studia la o universitate prestigioasă, acolo unde poate îmbina noțiunile teoretice cu cele practice.

Vă rog pe dumneavoastră să mă ajutați să continui pe drumul ales de mine, drumul excelenței, pentru a-mi putea atinge visul de a participa în cercetările pentru tratarea bolilor genetice cu ajutorul biotehnologiilor la cea mai bună universitate din lume. Vreau să pot să duc mai departe învățătură primită, să pot asigura un elev că aspirațiile sale sunt realizabile dacă și le dorește îndeajuns încât să depună toate eforturile și să facă toate sacrificiile necesare pentru a le realiza.

Consider că posibilitatea de a urma cursuri la o universitate dotată, fruntașă în domeniul cercetării, îmi va deschide orizonturile și mă va putea pregăti pentru a reveni în țară. Îmi doresc să aplic toate informațiile pe care le voi putea acumula la Oxford pentru a genera o schimbare în modul în care sfera cercetării este percepută în România. Experiența de a fi în frontul dezvoltării domeniului biochimiei, cât și cunoștințele și relațiile pe care le-aș întemeia cu această ocazie, mă vor ajuta să dezvolt un proiect de modernizare a laboratoarelor din țară, astfel încât tinerii să vadă în meseria de cercetător în România o opțiunea viabilă și atrăgătoare”, încheie Antonia.


Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233