dobroge.tv

Live

Forfotă mare în piețe: constănțenii s-au pregătit pentru Moșii de Vară și au cumpărat cele necesare pentru a le împărți sâmbătă

18 iunie 2021
Publicitate

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este ziua în care îi comemorăm pe cei dragi care nu mai sunt printre noi. Cu o zi înainte de Rusalii, femeile pregătesc pachete cu mâncare gătită, băutură, dulciuri și fructe. Potrivit tradiției, tot ce se dă de pomană în această zi trebuie să fie nou și proaspăt. Cireșele sunt vedetele acestei sărbători, căci ele nu lipsesc din niciun pachet, spre bucuria comercianților care sunt mulțumiți de vânzarea care a crescut în această perioadă.

A fost forfotă vineri dimineață în piețele din oraș. Constănțenii au venit la cumpărături să se pregătească cu cele necesare pentru ziua de sâmbătă în care sunt sărbătoriți Moșii de Vară.

Constănțean: Fructele ăstea care se dau: cireșe, caise, un castron, o cană, tot ce se pune.

Reporter: Și dumneavoadtră ați asigurat proviziile?

Constănțean: Aproape jumate că mai durează. Am tot făcut de ieri, alaltăieri, acum mai urmează să o iau mașina și pe ea și să mai facem piața, să mai luăm câte ceva.

În această zi gospodinele pregătesc bucatele preferate ale rudei pe care o comemorează, iar sâmbătă acestea sunt împărțite.

În pachet, în farfurii pun ce gătesc, sărmăluțe cred, o cană cu vin sau apă, cu cireșe la codiță cu ce trebuie acolo”, spune o constănțeancă.

Cireșe, suc, o sticlă de bere, o sticlă de apă, sarmale, friptură”, spune o altă constănțeancă.

Cu ocazia acestei sărbători, femeile cumpără un set complet de masă. Se dau de pomană căni, farfurii, boluri, chiar și tacâmuri.

Constănțeancă: Farfurii.

Reporter: Pentru?

Constănțeancă: Moșii de vară.

Reporter: Ce pregătiți?

Constănțeancă: Sărmăluțe și o varză cu costiță și poale-n brâu ca la Moldova.

Tot ce se dă de pomană de Moșii de Vară trebuie să fie nou și proaspăt. Potrivit tradiției, toarta cănilor se împodobește cu flori și cireșe. Fructele roșii și dulci nu lipsesc așadar din niciun pachețel. Comercianții se bucură de vânzări crescute în aceste zile, deși recunosc că prețurile sunt cam mari.

Florentina, comerciant: Da, lumea este interesată. Cumpără diferite fructe. De la cireșe, caise, piersici.

Reporter: Ce prețuri aveți?

Florentina, comerciant: Pff, pentru cireșe sunt cam mari. Cireșe de calitate la 18 și 20 de lei.

Cumpără, dar în cantitate mică pentru că încă sunt scumpe și nu sunt de-ale noastre. Multă lume preferă marfa românească, dar noi nu avem cum să o aducem pentru că din cauza ploilor nu este”, spune Alexandra Ciumacu, comerciant

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților reprezintă sărbătoarea celor adormiți înainte de sărbătoarea de Rusalii.

Această zi a fost orânduită de Biserică pentru că sărbătoarea Rusaliilor este una de foarte mare importanță și de aceea vrem să ne aducem aminte și de cei dragi ai noștri, plecați dintre noi, ca să îi pomenim înaintea lui Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor și pentru fericita lor adormire în Raiul drepților”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului

Biserica îi așteaptă pe enoriași sâmbătă dimineață la ceremonia religioasă de pomenire care cuprinde liturghia și slujba de parastas pentru cei care au trecut în neființă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233