dobroge.tv

Live

CAMPANIA „OAMENI, SALVATORI DE VIEȚI”

CONSTANȚA. Trup și suflet pentru oameni. Pilotul SMURD Radu Jitariu, despre misiunea de a salva vieți: „Cea mai mare satisfacție este la sfârșitul zilei”

CONSTANȚA. Trup și suflet pentru oameni. Pilotul SMURD Radu Jitariu, despre misiunea de a salva vieți: „Cea mai mare satisfacție este la sfârșitul zilei”
22 iunie 2021
Publicitate

Sunt medici, scafandri, piloți în operațiuni aeromedicale, comandanți de navă și voluntari, aceștia sunt o parte dintre cei care intervin atunci când e vorba de limita dintre viață și moarte. Prin Campania „Oameni, salvatori de vieți”, Dobrogea TV dorește să aducă în fața dumneavoastră specialiști din diferite domenii care ajută persoane aflate în suferință, de multe ori la limita supraviețuirii. Pentru noi, faptele lor sunt modele de curaj, tărie și altruism, indiferent de pericolele pe care le înfruntă. Uneori, sunt singuri împotriva tuturor greutăților, alteori, au echipe care-i sprijină. Toți am simțit măcar o dată în viață, cât de importanți sunt acești oameni pentru noi, pentru semenii noștri sau chiar pentru cei dragi nouă.

349 – un număr care, la prima vedere, nu spune nimic, dar pentru mulți oameni aflați la granița dintre viață și moarte reprezintă salvarea. Este elicopterul SMURD Constanța și este gata de decolare atunci când comanda este dată de pilotul Radu Jitariu. După mai multe misiuni în toată țara, dar și în Bulgaria, Serbia și Grecia, astăzi, în exclusivitate la Dobrogea Tv, vine în fața dumneavoastră. Este tânăr, are la activ peste 3.000 de ore de zbor și 2.000 de misiuni aero-medicale. Toate pentru salvarea persoanelor aflate în suferință. El intervine acolo unde nu mai există altă soluție și o face de fiecare dată cu toată priceperea, dar și cu sufletul. Asta este menirea lui. De a fi salvator.

Campania „Oameni, salvatori de vieți” continuă și astăzi. Căpitanul Comandorul Radu Jitariu, pilot al elicopterului SMURD ne povestește despre misiunea de a salva vieți. Cum decurge o zi din viața unui pilot SMURD, la ce misiuni intervine și care este cea mai mare satisfacție, aflați în cele ce urmează.

Alina Mitrache, reporter Dobrogea TV: Acolo unde nu ajung nici pompierii, nici ambulanțele SMURD, rămâne o singură speranță. Să vină cu elicopterul Căpitan Comandorul Radu Jitariu și echipa lui. Meseria lui are un nume: pilot elicopter operațiuni aero-medicale. Domnule comandor, cum decurge o zi din serviciul unui pilot pe elicopterul SMURD?

Căpitan Comandor Radu Jitariu, pilot elicopter SMURD: În primul rând, la începerea activității, tot echipajul, pilot, comandant de echipaj, secund, tehnic de aeronavă, medic și asistent, ne prezentăm la punct. Începe cu vizita medicală, ce reprezintă tensiunea.

Reporter: Este zilnic acest lucru?

Căpitan Comandor Radu Jitariu: Zilnic, da. Tensiunea, puls, oximetrie. Completăm un chestionar prin care declară fiecare că este în parametri normali. După care, pregătirea aeronavei. Prima oară, pot spune, cea mai importantă persoană, încă de la începutul zilei, reprezintă tehnicul de aeronavă, fără el, această aeronavă nu s-ar ridica de la sol. Este verificată de la fiecare piuliță care este vizibilă. După care urmează echipajul, verifică din nou pilotul și copilotul. Iar în acest timp, partea medicală își verifică aparatura medicală, medicamentația, să fie pregătită pentru intervenție. După aproximativ 30 de minute, după ce se efectuează și zborul de verificare a parametrilor elicopterului și observăm că totul funcționează în parametrii normali, ne dăm disponibili pentru intervenții umanitare, misiuni primare, secundare și speciale. Primare, adică accidente rutiere, unde trebuie să intervenim imediat, zone greu accesibile pe cale terestră. Misiuni secundare, adică transfer de pacienți critici de la un spital la altul. Și misiuni speciale adică transport pentru personal medical pentru prelevare de organe, misiuni de căutare-salvare specific zonei, pentru căutare și salvare pe mare.

Reporter: Când ați avut cea mai mare satisfacție în urma unei misiuni?

Căpitan Comandor Radu Jitariu: Cea mai mare satisfacție este la sfârșitul zilei, deoarece trăiești cu sentimentul că ai putut să-ți ajuți semenii, ai putut să-i ajuți în momente grele și să ajung cât mai repede la ei, iar echipa medicală să le ofere asistența medicală de care aveau nevoie. Să ajungă la cel mai apropiat spital, unde pot primi asistența medicală de urgență și când totul se termină cu bine.

Reporter: Îmi spuneați ceva și de prelevare de organe, de altfel.

Căpitan Comandor Radu Jitariu: Așa este, mai sunt misiuni speciale pentru care se transportă echipa medicală. Se transportă la diferite spitale pentru a preleva organe, pentru a ajunge la cei care au nevoie de ele într-un timp cât mai scurt. Și aici, timpul reprezintă cel mai important factor. După ce le-au prelevat, echipa medicală trebuie să ajungă foarte repede la spitalul unde este nevoie de ele.

Reporter: Dumneavoastră aveți o activitate meteo dependentă. Când a fost cea mai dificilă operațiune la care a trebuit să participați?

Căpitan Comandor Radu Jitariu: Cea mai dificilă.. nu pot menționa una. Pot spune, în general, când situația meteo, noi îi spunem condiții meteorologice de grele. Când vizibilitatea este scăzută, sub cinci kilometri și plafonul destul de jos, adică 300 de metri, chiar și sub 300 de metri, până în 200 de metri. Aici unde executăm un zbor la vedere, evident cu o viteză mai mică, trebuie să avem grijă la obstacole și trebuie să găsim zona într-un timp cât mai scurt, în special pentru intervențiile primare, unde mergem la accidente. Nu cunoaștem din prima, ni se dă aproximativ o zonă unde este accidentul, cu diverse repere, clădiri, autostradă, kilometri și așa mai departe și trebuie să o găsim, zbor sub plafon, cu o vizibilitate scăzută, poate să fie și ploaie și toți acești factori îngreunează misiunea. Dar, le ducem la bun sfârșit.

Reporter: Cum decurg lucrurile în cabină, în echipaj, cu medicul?

Căpitan Comandor Radu Jitariu: Ați spus bine în echipaj. Suntem un echipaj cu totul: pilot, copilot, medic și asistent. Toți comunicăm. Există o comunicare continuă, un crew resource management, cât și cu echipajul medical. În sensul în care, la aterizare și echipajul medical ne poate ghida. Pentru obstacole, pe lateral, dar și în zona cozii. Deoarece, ei stând pe lateral, pot să vadă și orientați către spate, pot să vadă și obstacole la coadă de multe ori mai bine. Sau dacă e să se ridice ceva din zona de aterizare. Și ne pot atenționa.

Campania „Oameni, salvatori de vieți” continuă și mâine la Dobrogea TV, unde veți putea descoperi o nouă poveste a unui salvator.

CITEȘTE ȘI: Antrenați pentru lumea subacvatică. Marian Ciulei, șeful Centrului de Antrenament Scafandri: „Cele mai frumoase intervenții sunt atunci când reușim să salvăm pe cineva”

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233