dobroge.tv

Live

„Turul satelor albastre”, în Delta Dunării: gospodăriile lipovenilor din Jurilovca şi Sarichioi prind din nou culoare

13 iulie 2021
Publicitate

Satele din Delta Dunării prind culoare. Albastrul Deltei se regăsește acum pe mai toate gardurile caselor din Sarichioi și Jurilovca. Asociația de dezvoltare turistică din zonă și autoritățile locale au dat startul acțiunii „Turul satelor albastre”, în cadrul căreia localnicii își reabilitează gardurile fără să scoată un ban din buzunar. Evenimentul s-a încheiat cu un tur ciclistic și un spectacol tradițional lipovenesc.

În acordurile tradiționale lipovenești s-a dat startul acțiunii de colorare a satelor albastre. Cu mic cu mare, localnicii s-au înarmat cu găleți pline cu vopsea albastră și pensule și au trecut la treabă. Unul câte unul, gardurile caselor tradiționale au început să prindă culoare.

De altfel, zona cu sate albastre este tot mai căutată de turiști în ultimii ani. Peisajul pe care îl oferă este unic și inconfundabil.

Sper ca albastrul lipovenesc să se apropie ca valoare și ca reper de ceea ce înseamnă albastrul de Voroneț, dar împletit cu ceea ce înseamnă destinația pe care noi vrem să o promovăm și cultura satelor lipovenești. Aici avem specificitate, avem cultură, avem tradiție”, a declarat Horia Teodorescu, președinte CJ Tulcea.

100 de litri de vopsea de culoare albastră, pe bază de apă, ecologică, considerată cea mai indicată pentru Rezervație, au fost folosiți pentru reabilitarea gardurilor din Jurilovca și Sarichioi. Acțiunea a avut ca scop reabilitarea coloristică a gardurilor și caselor tradiționale din comunitățile locale lipovenești. În paralel, a fost inaugurat traseul de cicloturism „Turul satelor albastre”, care completează produsul turistic deja existent în zonă, bazat pe ecoturism, tradiții și gastronomie locală.

Se înscrie armonios în ceea ce înseamnă tradiții și culturalitate în Delta Dunării. Până la urmă albastrul pe care îl urmărim și îl avem în toate localitățile din Deltă, poate reprezenta un brand al Deltei”, a declarat Cătălin Țibuleac, președinte Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării.

Traseul de cicloturism „Turul satelor albastre” cuprinde localitățile Sarichioi și Jurilovca, dar și obiectivele turistice: Cetatea Enisala, Capul Dolosman și Cetatea Argamum, pe o lungime totală de 25 de kilometri.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233