dobroge.tv

Live

Proiect cultural inedit. Cetățile Dobrogene, disponibile în spațiul virtual, printr-o hartă interactivă

23 iulie 2021
Publicitate

Cetăţile din Dobrogea sunt acum la un click distanță. Constănțenii, dar și turiștii aflați în vacanță pe litoral vor putea vizita anumite monumente fără să mai fie nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri până la ele. Asta sigur dacă timpul nu le permite. Un website, unde sunt prezentate 12 cetăți, a fost lansat de curând. Este vorba de un proiect cultural inedit care îşi doreşte reintroducerea în circuitul turistic al celor mai vechi aşezări dobrogene.

Cetatea Adamclisi pentru că are monumentul într-o zonă foarte bună, o găsim în zona de sud, aproape de graniță, iar dacă urcăm spre Deltă avem cetatea Histria pentru că ea este cea mai bine conservată cetate din zona noastră dobrogeană”, spune Diana Slav, ghid turistic.

Proiectul, intitulat „Harta interactivă a cetăților din Dobrogea”, îşi doreşte îmbunătățirea și extinderea accesului localnicilor dar şi turiştilor la cele mai importante obiective de patrimoniu istoric din Dobrogea.

Foarte aproape se găsește și Argamum, de la satul Jurilovca. De multe lor lumea caută și zona aceasta a peștelui și a Deltei. Iar pe cealaltă latură a lacului Razim găsim și cetatea Heraclea, dar noi o știm sub numele de Enisala”, mai spune Diana Slav, ghid turistic.

12 dintre cele mai importante situri arheologice din județele Constanța și Tulcea vor putea fi urmărite și cu ajutorul tehnologiei. Un site a fost creat pentru cei care nu au timp să ajungă să le viziteze. Acesta este unul bilingv, român-englez şi este accesibil inclusiv de pe telefonul mobil.

Scopul în sine este promovarea acestor 12 cetăți, vestigii arheologice, din județele Constanța și Tulcea și necesitatea inventării acestui proiect a venit dintr-o vizită pur și simplu. A fost o necesitate personală. Căutam drumul spre Cetatea Noviodunum anul trecut și nu m găsit indicatoare rutiere, nu existau coordonate GPS și ne-am gândit că totuși trăim de 20 de ani în epoca internetului și că ar fi nevoie de o facilitate care șă pună în valoare aceste vestigii”, a declarat Sebi Pătrunjei, manager proiect.

Asta este ideea. Că de multe ori poate și-au programat o vacanță scurtă și evident dacă vin vara la mare vor să se bucure în special de mare și de plajă și atunci pot vedea din punct de vedere virtual, măcar așa. Și poate o să le facă poftă să vină data viitoare să le și viziteze”, a mai declarat Diana Slav, ghid turistic.

Constănțenii și turiștii vor putea vedea, printre altele, cetatea Tomis, Histria, Capidava, Argamum, Carsium și Enisala. Pe site se găseşte şi harta administrativă și geografică a Dobrogei.

Avem informații istorice, avem informații de ordin social și administrativ. De exemplu, pe ce drumuri se ajunge la fiecare cetate, ce facilități de cazare sunt de jur împrejur, unde pot lua masa și așa mai departe. Niște imagini sugestive, câte 20-30 de fotografii pentru fiecare sit arheologic în parte. Câte un video care presupune bineînțeles și niște filmări aeriene din dronă ca să se vadă exact despre ce e vorba și o simulare 3D”, a mai declarat Sebi Pătrunjei, manager proiect.

Turiștii români au început să prezinte interes pentru această zonă. După ce află primele povești de la mine, de multe ori rămâne această curiozitate de a descoperi mai mult. Și dacă sunt cu mașini proprii, cu atât mai mult își pot crea diverse trasee ca să se ducă să exploreze și singuri”, a mai declarat Diana Slav, ghid turistic.

Site-ul le ofere oamenilor posibilitatea descoperirii sau redescoperirii unei părți fundamentale a istoriei noastre. Vorbim aşadar de un demers cultural şi turistic în acelaşi timp.

Este mult mai ușor și mult mai practic pentru toți. Pentru cei ce nu pot ajunge fizic este clar mult mai bine să vadă online”, spune o tânără.

Este un impact pozitiv pentru promovare. Mi se pare foarte important. La noi în țară, din păcate, nu prea vezi așa ceva. Este ca un fel de revelație pentru această zonă”, spune un tânăr.

Noi am vizitat cetatea Histria acum 8-10 ani. Mereu a fost interesant pentru mine. Îmi place tot ce ține de istorie și arheologie”, spune o turistă.

Bună, foarte bună și interesantă. Asta îmi place. Au avut o idee foarte bună să pună toate aceste lucruri aici”, spune o altă turistă.

Realizatorii acestui proiect sunt convinşi că cei care vor vedea pe site minunile din Dobrogea vor dori să le vadă şi în realitate și cu siguranță nu vor regreta.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233