dobroge.tv

Live

Maria, o tânără de 17 ani din Constanța, multiplă campioană națională la sportul minții: „Totul a început dintr-o joacă”

23 iulie 2021
Publicitate

Răbdare, cumpătare și înțelepciune. Sunt câteva dintre calitățile pe care ar trebui să le dețină un pasionat de șah. Așa am caracteriza-o și pe Maria, o tânără de 17 ani care a descoperit acest sport al minții de pe vremea când se juca cu păpușile. Fata este multiplă campioană națională și are numeroase premii la competițiile europene și mondiale.

Maria și-a descoperit pasiunea pentru șah când avea cinci ani. Cunoștință cu tabla i-a făcut chiar tatăl ei și tot acesta i-a fost și primul adversar, dar și cel care a dus-o la clasele de șah de la Palatul Copiilor.

A văzut în mine un potențial spre acest sport al minții. Totul a început dintr-o joacă. La început, ne jucam cu piesele și după a zis hai să mă învețe și să joc”, a declarat Maria Anghel, campioană națională la şah

Timpul a trecut iar Maria a început să se antreneze din ce în ce mai mult și să participe la competiții. Primul concurs a fost Campionatul Națonal de Juniori, unde a obținut și prima medalie.

Cea mai importantă a fost la Batumi, Georgia, unde am obținut locul 6. Am participat la mondiale, Cel mai frumos campionat mondial la care am participat a fost la Montevideo în America de Sud, unde a fost alături de mine tatăl meu și am luat locul 24 atunci”, a mai declarat Maria Anghel, campioană națională la şah.

De curând a devenit din nou campioană națională la juniori. S-a mai întors cu trei medalii de aur acasă, însă pentru toate aceste reușite este nevoie de mii de ore de antrenament, multă dedicare și ambiție. Trei zile pe săptămână lucrează cu antrenorul lotului național, iar în restul zilelor se pregătește singură cel puțin două ore.

Recunoaște că a avut parte și de momente dificile.

Am avut un moment când am vrut să mă las, să nu mai joc pentru că mi-era destul greu și cu școala, și cu șahul. Când am dat Evaluarea Națională într-a VIII-a, mi s-a părut prea mult să joc și șah, să particip și la turnee, să mă concentrez și pe Evaluare. Dar până la urmă am scăpat și de acel prag”, a mai declarat Maria Anghel, campioană națională la şah.

Pentru Maria urmează multe alte competiții, dar și Bacalaureatul. Tânără vrea să urmeze Facultatea de Medicină și-a promis că va continua și cu șahul. De altfel, pasiunea pentru acest sport al minții este unul dintre cele mai de preț lucruri pe care le-a împărțit cu tatăl ei. Deși nu mai este printre noi, fata îl poartă în gând la fiecare joc.

Aș vrea să îi dedic tatălui meu acest câștig, știu că este mândru de mine și știu că indiferent ce voi face pe viitor, el mă va ajuta de acolo de sus”, a mai declarat Maria Anghel, campioană națională la şah.

Cu mândrie vorbește și primul antrenor al tinerei, care a pus bazele acestui drum plin de realizări.

Sunt mândru pentru că la șah mulți copii încep și numai cei care au o pasiune, o dedicație pentru acest sport reușesc să ajungă și să aducă performanțe la vârste înainte la juniorat. Iată că, Maria a ajuns în clasa a XI-a și încă performează, este la un nivel destul de înalt”, a declarat Claudiu Iordache, profesor șah Palatul Copiilor Constanța.

Din păcate, puțini sunt cei care vin să învețe șah. Și mai puțini sunt cei care aleg să facă performanță. Maria este un exemplu de perseverență și ambiție pentru toți tinerii de vârsta ei și nu numai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233