dobroge.tv

Live

De veghe pe plajale de pe litoral. Medicii şi paramedicii supraveghează zilnic sănătatea turiștilor din punctele de prim ajutor

27 iulie 2021
Publicitate

Au grijă ca fiecare turist sau constănțean care ajunge la plajă să fie în siguranță și să nu pățească nimic. Sunt pregătiți să intervină atunci când cineva are nevoie de îngrijire medicală și salvează zeci de oameni în fiecare zi. Vorbim despre medicii și paramedicii SMURD care sunt prezenți în punctele de prim ajutor de pe litoral. Misiunea lor este ca turiștii să aibă o vacanță fără evenimente nedorite.

O șenilată poate găzdui doi paramedici și o persoană care are nevoie de îngrijiri medicale. Autospeciala poate ajunge acolo unde ambulanța SMURD întâmpină dificultăți și este un ajutor prețios pentru cei peste 300 de medici aflați la datorie zilnic, în stațiunile de pe litoral.

Un punct de prim ajutor de pe litoral poate găzdui, în mod normal, o singură persoană. Însă se poate acorda asistență simultan și pentru doi oameni, ținând cont că ambulanța SMURD este staționată permanent lângă cort.

Medicii și paramedicii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea și-au împărțit cei peste o sută de kilometri de plajă și supraveghează zilnic sănătatea turiștilor din punctele de prim ajutor.

"Avem defibrilator, avem aspirator, avem rucsac de prim ajutor, avem targă rigidă pentru înecați, pentru traumatisme, guler cervical, exact tot ce avem pe ambulanță avem și în corturile de prim ajutor", a declarat plt. adj. Florin Dobre, servant Detașamentul „Sublocotenent Fripiș Marius Daniel” Constanța.

Insolațiile, arsurile solare, stările de rău cauzate de expunerea îndelungată la soare, dar și cazuri banale precum înțepăturile, sunt doar o parte dintre provocările cu care se confruntă în fiecare zi personalul medical de la punctele de prim ajutor.

"De la operaționalizarea punctelor de prim ajutor, echipajele de pe ambulanțele SMURD care deservesc punctele de prim ajutor au asistat medical 727 de persoane dintre care 499 au necesitat transportul la spital", a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Pentru că este nevoie permanentă de forțe proaspete, pe litoral au fost detașați mai mulți pompieri SMURD de la Sibiu și Galați.

"Sincer, este o experiență nouă, cu mult mai multe cazuri decât am avut până acum. A fost o experiență interesantă, cu multe lucruri de învățat. Mi-a plăcut", a spus sergent major Adrian Grosaru, de la ISU Sibiu.

De asemenea, salvatorii de pe șenilate au desfășurat 35 de misiuni în care au transportant persoane cu diferite afecțiuni medicale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233