dobroge.tv

Live

Locuri de muncă multe, doritori puțini: litoralul românesc este în criză de angajați

28 iulie 2021
Publicitate

Este cerere, dar lipsește oferta! Se întâmplă pe litoralul românesc, aici unde agenții economici din industria HoReCa se confruntă cu o criză a angajaților. Aceștia reclamă faptul că tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă vin, văd despre ce e vorba și după câteva zile renunță.

Răzvan este beach boy pe litoral de zece ani. A început ca un hobby, însă venitul adus l-a făcut să se orienteze către această activitate vară de vară.

Răzvan: E al zecelea an.

Reporter: De ce ai ales litoralul românesc constant?

Răzvan: Prima oară l-am ales drept o distracție, am fost copil, am zis că este un loc de muncă ok pentru un adolescent. Acum, de când am avansat, consider că este un loc foarte bun de muncă.

Însă el este printre singurii care a rămas constant. Băiatul spune că de-a lungul anilor s-au perindat sute de colegi care au lucrat și preț de doar câteva zile. Venitul mic și programul încărcat de muncă i-a făcut pe cei mai mulți dintre aceștia să renunțe și să se orienteze către alte activități.

Sunt foarte mulți băieți care vin și pleacă. Sunt băieți care au lucrat un an-doi, după care nu au mai putut veni. Acum depinde și de cum te acomodezi și depinde de la om la om”, spune Răzvan.

Și angajatorii se plâng că este criză de personal. La un hotel din Mamaia, în decursul a mai puțin de două luni șase angajați au plecat. Locuri de muncă există, însă oamenii sunt reticenți.

Ne lovim de o problemă gravă pe litoral cu angajații. Vin, pleacă. Nu există stabilitate. Oamenii parcă nu-și mai doresc să muncească. Din ce în ce mai greu să fidelizezi și să rămâi cu angajații. Cei pe care îi aveam în anii trecuți au ieșit la pensie și vin alții noi care nu neapărat că fug de muncă, nu acuz pe nimeni, doar că visează, caută ceva mai bun, speră să găsească în străinătate ce nu le oferim noi aici”, a declarat Felicia Simion, reprezentant hotel.

Iar situația este similară în mai toate ramurile HoReCa. Angajatorii nici nu mai caută personal calificat, ci doar oameni dornici să muncească.

E o problemă generală, nu doar a noastră ca și hotel. Cred că și restaurantele și terasele, toată lumea se lovește de aceeași problemă, din păcate”, a mai declarat Felicia Simion, reprezentant hotel.

Vin, pleacă, vin, pleacă. Deci nu se găsesc”, a declarat Luminița Vrabie, reprezentant restaurant.

Unii angajatori s-au adaptat situației și au găsit soluții. Au apelat la muncitori din afara granițelor, preferând să acopere, pe lângă salariu, și cheștuielile cu masa și cazarea. Aceștia sunt mai dornici de muncă și mai statornici, cred angajatorii.

Își doresc să muncească, față de cei români. Sunt bine pregătiți, știu două trei limbi străine, sunt punctuali, fără vicii prea multe, conștiincioși, nu bârfesc, nu vor la țigară, nu se îmbolnăvesc subit, nu își dau demisia după două zile”, a declarat Sorin Petcu, reprezentant hotel.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că este nevoie de măsuri pentru a determina angajații din HoReCa să rămână în țară.

Agenția Națională și Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă au preluat această problemă de pregătire țintită de personal pentru industria HoReCa. Foarte mulți preferă să plece în străinătate. Evident că a depinde și care va fi nivelul salarizării”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Pe litoral, anual, sunt disponibile peste 60.000 de locuri de muncă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233