dobroge.tv

Live

Canicula, greu de suportat și de animale: medicii veterinari vin cu o serie de recomandări pentru proprietarii de patrupede

30 iulie 2021
Publicitate

Canicula nu iartă pe nimeni. Animalele nu sunt scutite de chinul celor peste 30 de grade resimțite zilele acestea. Stăpânii de patrupezi au observat că prietenii lor necuvântători sunt mai moleșite, nu prea mănâncă și beau apă în exces. Medicii veterinari îi avertizează să îi protejeze și să le ofere tot ce au nevoie pentru ca și animalele să treacă mai ușor peste căldură.

La orele prânzului mercurul din termometre indica peste 30 de grade Celsius. Oamenii nu sunt singurii care suportă cu greu aceste zile toride, ci și animalele. Pe Novak, Maya și Ara i-am găsit la o plimbare în jurul cartierului, la umbră.

Pe timp de zi nu mai aleargă. Stau la umbră și în caz de aud ceva care nu este normal, atunci se activează”, spune un constănțean.

Nici alți câini nu se împacă cu zilele caniculare. Sira, un boxer american, deși are blana scurtă, suferă rău de căldură. Stăpânul ei încearcă să își protejeze prietenul patruped cât de mult poate.

Păi multă plajă, mergem și nu vrea să mai iasă din apă. În rest, în casă. În orele calde stăm în casă. Încercăm să ieșim după 7 seara și dimineața până la 11”, spune un alt constănțean.

În general vara, lumea își tunde animalul de companie. Specialiștii avertizează însă că tunsorile prea scurte afectează mai mult decât ajută pentru că pot provoca arsuri solare, dar și alte leziuni. Și nu sunt singurele probleme care pot apărea în această perioadă.

Plimbatul în mașină, de exemplu. O mașină care e încălzită în soare la 40 de grade, un câine e nevoie de 10 minute ca să i se altereze starea generală și să apară o problemă”, a declarat Costin Sandu, medic veterinar.

De asemenea, sunt câteva măsuri pe care deținătorii de animale trebuie să le ia atunci când vine vorba de protejarea blănoșilor în vreme de caniculă.

În primul rând, plimbările. Ar trebui să fie ori dimineața, ori după-amiaza sau spre seară. În niciun caz în timpul zilei, dacă cumva sunt 35-38-40 de grade. Hidratarea e importantă, apa schimbată cât mai des cu putință mai ales pentru animalele care stau afară”, a mai declarat Costin Sandu, medic veterinar.

De multă apă, sesiuni de înot și umbră au parte și locatarii Microrezervației. Animalele nu resimt canicula pentru că îngrijitorii au grijă să le asigure cele mai bune condiții. Există însă și animale care sunt mai sensibile în ceea ce privește temperatura ridicată. Renul de exemplu are nevoie de mai multă umbră față de restul viețuitoarelor de la complex. Și alpaca are nevoie de tratament special.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233