dobroge.tv

Live

În goana după cazare. Studenții au luat cu asalt site-urile de profil, în căutarea spațiului perfect: „Închiriatul e un joc de noroc oricum”

17 august 2021
Publicitate

În această perioadă, studenții sunt în căutarea locurilor de cazare pentru anul universitar care va începe în mai puțin de o lună și jumătate. Proprietarii de apartamente de închiriat din Constanța au publicat deja pe site-urile de profil ofertele pentru studenți, iar până în octombrie, tinerii vor putea să își găsească o chirie avantajoasă. Și universitățile vor începe înscrierile pentru cazarea în cămine, alternativa mai ieftină pentru studenții care nu își permit să plătească chiria și utilitățile pentru un apartament.

Să am mașină de spălat, un aragaz, o baie ca lumea, spațiu în cameră”, spune Georgiana.

Sunt câteva dintre criteriile pe care le are Georgiana atunci când vine vorba să-și aleagă o locuință. Tânăra este din județul Argeș și studiază actoria la Constanța. În fiecare an se confruntă cu aceeași problemă: găsirea unui spațiu de închiriat.

Am stat de fapt la începutul facultății la o vilă la cinci minute de aici, dar pe timpul verii a trebuit să plecăm ca să bage turiști și m-am mai uitat după apartamente. Prețurile păreau ok, iar apoi când sunai de fapt era alt preț sau ți se spunea hai vino mâine, apoi spuneau că au dat-o de mult”, mai spune Georgiana.

La rândul lor și proprietarii de locuințe au cererile lor. Cei mai mulți dintre aceștia sunt foarte selectivi când vine vorba de viitori chiriași. „De preferabil o fată, să fie nefumătoare” este mesajul pe care îl postează în anunțurile de pe internet. Alții în schimb, nu au preferințe. Își doresc însă persoane civilizate.

Eu cred că stabilirea unor criterii fixe în alegerea chiriașilor ar fi un pas greșit. Adică nu putem să alegem băieți neapărat sau fete neapărat sau fumători sau nefumători. Asta prea puțin contează. Închiriatul e un joc de noroc oricum”, spune Silviu, proprietari.

Constănțenii care au apartamente și garsoniere de închiriat nu își fac griji că sezonul estival este pe final pentru că, în curând, locul turiștilor va fi luat de studenți și viitori studenți care vor începe anul universitar din octombrie. Pe site-urile de profil, anunțurile curg încă din luna iulie.

Ca de obicei, cartierele cele mai căutate de către studenți sunt Tomis Nord și Faleză Nord pentru că sunt situate în proximitatea căminelor, respectiv a facultăților. Valoarea medie a chiriei solicitate este de 350 de euro, dar avem cazuri de studenți străini, din Maroc am avut niște studenți, care pentru o chirie mai mică s-au dus în sudul orașului Constanța doar ca să plătească lunar un preț mai bun”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.

În ceea ce privește variantele pe care le au, tinerii au de ales în funcție de buget și de gradul de confort dorit. Cele mai căutate sunt garsonierele, dar și apartamentele cu două sau mai multe camere decomandate.

Studenții români, de regulă, se cuplează câte doi pentru a împărți chiria, ceea ce la studenții străini nu prea am văzut. Un student străin preferă să plătească el singur un apartament cu două camere decât să îl împartă cu alt coleg”, a mai declarat Silviu, proprietar.

Totuși, varianta cea mai economică rămâne cazarea la cămin. Anul acesta, Universitatea Ovidius din Constanța are peste 1.300 de locuri disponibile în cele patru cămine. Dintre acestea, aproximativ 500 sunt rezervate pentru bursieri, studenți Erasmus, dar și pentru cadre didactice sau studenți familiști. Dacă o lună de chirie începe de la 200 de euro, o cameră de cămin nu depășește 300 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233