dobroge.tv

Live

Ambrozia, un chin pentru mulți constănțeni: „În jur de 50% din persoanele alergice, în lipsa unui tratament adecvat, dezvoltă forme de astm”

08 septembrie 2021
Publicitate

Ambrozia reprezintă un chin pentru persoanele alergice. Polenul poate provoca constănțenilor sensibili, crize de strănut, ochi roșii și chiar șoc anafilactic. Toamna este sezonul acestei plante, iar medicii le recomandă oamenilor să-și ia toate măsurile necesare atunci când ies din casă. Mai mult, există și o lege care-i obligă pe proprietarii de terenuri să-și taie buruienile. Cine nu respectă măsurile impuse de autoritățile locale riscă amenzi de până la 20.000 de lei.

Ambrozia este o plantă originară din America de Sud ce s-a extins foarte mult și la noi. Aceasta este o buruiană al cărei polen este un alergen extrem de puternic, care poate da simptome agresive. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de iarba de paragină.

Ambrozia este cunoscuta că fiind o plantă periculoasă pentru sănătatea omului. Pentru persoanele vulnerabile, aceasta poate provoca alergii și stări febrile puternice.

Mulți oameni știu ce li se poate întâmpla atunci când intra în contact cu această plantă și încearcă pe cât posibil să curețe zonele din aproprierea locuințelor sale.

E periculoasă. Ai niște simptome. Trebuie curățată”, spune un constănțean.

Reporter: Cât de periculoasă crezi că este planta aceasta?

Tânăr: Foarte periculoasă. Dar nu am ce să fac. Eu, ca un cetățean simplu, nu am ce să fac.

Reporter: Încerci să te ferești, să porți mască sau să iei medicamente pentru alergii?

Tânăr: Da iau de obicei medicamente. Mi-a recomandat medicul de familie.

Creează un mare disconfort. Un foarte mare număr de pacienți pentru că ea declanșează niște reacții alergice la mare parte din populația care este mai sensibilă și aceste reacții sunt neplăcute. Ochii roșii, nasul care curge sau este înfundat, somn neodihnitor. Ea este luată de vânt. Constanța este un oraș al vânturilor. Este apoi purtată peste tot și oamenii care sunt un pic mai sensibili vor avea luni de zile de suferință, nu foarte mare, nu te omoară, dar îți creează foarte multe neplăceri”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Din nefericire pentru cei mai sensibili, această plantă se răspândește extrem de repede, iar acest lucru crește numărul persoanelor cu simptome alergice. Încă de la primele simptome sesizate, ar fi indicat să ne adresăm specialiștilor pentru a nu ne agrava starea de sănătate.

De la an la an, numărul de persoane sensibilizate la polenul de ambrozie crește, și crește accelerat. De-a lungul timpului, au arătat că un număr semnificativ, în jur de 50% din persoanele alergice la ambrozie, în lipsa unui tratament adecvat, dezvoltă în primii cinci-șase ani forme de astm”, a declarat dr. Letiția Copaciu, alergolog.

Există și constănțeni care nu sunt deranjați deloc de această plantă.

Ce putem să-i facem dacă e de la natură?”, spune o constănțeancă.

Mulțumesc lui Dumnezeu că am sistemul imunitar puternic”, spune un constănțean.

În ceea ce privește autoritățile locale, aceștia au grijă ca ambrozia să fie eliminată de pe domeniul public, iar deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și a bazinelor piscicole au obligația de a-și curăța proprietățile de această plantă.

Primăria municipiului Constanța a anunțat încă din luna mai că toți proprietarii de terenuri private să verifice înainte de 30 iunie, când este perioada de înflorire a acestei plante și să cosească, să smulgă sau să erbicideze aceste terenuri. Pe domeniul public nu am identificat plante de genul celei care provoacă alergii și anume ambrozie, astfel încât să avem această problemă în zone ce sunt în administrarea Primăriei municipiului Constanța”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.

Cei care nu-și curăță terenul vor fi sancționați. Concret, persoanele fizice vor fi primi o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice între 10.000 și 20.000 de lei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233