dobroge.tv

Live

Caravană de conștientizare, informare și implicare a autorităților în procesul de dezinstituționalizare, prin proiectul „Dizabilitatea nu este o barieră”

21 septembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța implementează cea de-a treia etapă a proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“, cod SMIS 131362, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, proiect complementar Programului de Interes Național (PIN) privind dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, în valoare de peste 7,5 milioane lei.

Este vorba despre caravana ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin dezvoltarea de servicii alternative, precum Locuințele Protejate și Centrele de zi de recuperare. În acest context, săptămâna trecută, echipa Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța a continuat întâlnirile cu reprezentanții primăriilor, școlilor, Poliției și toate persoanele cu putere de decizie la nivelul unităților administrativ teritoriale din Târgușor și Pantelimon, care vor beneficia de Centrule de zi ce se vor înființa în localitatea învecinată, Nicolae Bălcescu, alături de patru Locuințe Protejate.

Scopul acestor caravane este acela de a aduce la cunoștința populației detalii referitoare la tot ceea ce înseamnă procesul de dezinstituționalizare dar și la beneficiile înființării de noi centre de zi de terapie destinate persoanelor cu dizabilități pentru membrii comunităților.

Reformăm tot ceea ce înseamnă sistem de protecție socială în sensul în care se închid centrele de plasament de mare capacitate destinate copiilor iar centrele pentru persoane cu dizabilități vor avea o capacitate redusă până la 50 de locuri. Această reformă este susținută prin două tipuri de finanțări: pe copii este vorba despre o finanțare pe Programul Operațional Regional, iar pentru persoanele cu dizabilități vorbim despre Programul de Interes Național, fonduri guvernamentale adică”, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară.

În ceea ce privește obiectivul proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“ ce vizează caravanele de informare legate de crearea serviciilor alternative de îngrijire a persoanelor adulte cu dizabilități prin înființarea locuințelor protejate și a centrelor de zi de recuperare, factorii de decizie din localitățile Târgușor și Pantelimon (primar, preot, poliție, profesori, educatori, asistenți sociali etc.) au fost informați cu privire la beneficiile extinderii serviciilor de terapie gratuite de care persoanele cu dizabilități din aceste comunități pot beneficia.

Astfel, cele peste 40 de persoane cu dizabilități din cele două comune nu vor mai fi nevoite să străbată cei peste 50 de kilometri până la Constanța pentru a beneficia de tratament. Se pot adresa centrelui de zi din localitatea Nicolae Bălcescu, aflată la o distanță de nouă, respectiv 27 de kilometri.

Comunitatea beneficiază și de faptul că se vor crea noi locuri de muncă (posturi de infrimer pentru Locuințele Protejate și alte posturi diferite pentru Centrul de zi).

La Nicolae Bălceascu a început deja ridicarea a patru Locuințe Protejate cu o capacitate de 10 locuri fiecae. De asemenea, o clădire este în curs de reabilitare. Va fi modernizată și dotată cu tot ceea ce este necesar pentru un Centru de Zi cu o capacitate de 30 de locuri destinat atât beneficiarilor din sistemul nostru de protecție, cât și tuturor persoanelor cu dizabilități din localitățile învecinate.

Pe lângă Locuințele Protejate și centrul de zi din localitatea Nicolae Bălcescu, serviciile se vor extinde și în Chirnogeni, Topraisar, Băneasa și Negru Vodă.

Centrele de Zi vor avea foișoare pentru socializare și organizarea unor evenimente pentru beneficiarii Locuințelor Protejate și pentru comunitate deopotrivă.

În Locuințele Protejate, beneficiarii trăiesc într-un mediu cât mai apropiat de cel familial, sunt integrați în comunitate și învață deprinderile de viață independentă. Își gătesc, își aranjează singuri masa, își fac curat, au grijă de casă și de grădină, desfășoară toate activitățile dintr-o gospodărie obișnuită supravegheați, bineînțeles, de colegii noștri.

În total, valoarea proiectelor implementate de DGASPC Constanța în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități prin reducerea capacității centrelor mari și dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire depășește 26 de milioane de lei, din care peste 13,6 milioane de lei reprezintă cofinanțarea susținută de Consiliul Județean Constanța.


Sursă foto: Facebook Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta 

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233