dobroge.tv

Live

Astenia de toamnă, tot mai frecventă: pentru a depăși acest fenomen, specialiștii vin cu câteva sfaturi simple

24 septembrie 2021
Publicitate

Oboseală, dureri de cap, anxietate şi nervozitate. Sunt doar câteva dintre simptomele cu care se confruntă unii oameni când se schimbă anotimpurile. Modificările climatice, precum venirea ploilor și a frigului, reducerea luminii solare sau integrarea în rutina muncii și diminuarea contactelor cu prietenii sau familia au o singură consecință: astenia de toamnă. Această depresie sezonieră aduce o serie de stări negative oamenilor, spun psihologii. Pentru cei care trec mai greu prin aceste schimbări este recomandată o alimentație echilibrată, sport, dar și multă odihnă.

Odată cu venirea toamnei, cerul pierde din strălucirea soarelui şi totul devine parcă mai gri, mai pesimist. Persoanele care sunt înclinate către melancolie sunt şi cele mai afectate de aceste schimbări de anotimp.

Odată ce trecem de echinocţiul de toamnă, vremea începe și ea încetul cu încetul să se adapteze calendarului. Zilele toride de vară s-au transformat în unele din ce în ce mai friguroase. Nu doar atât, dar și ziua devine treptat tot mai scurtă, în timp ce nopțile câștigă tot mai mult teren.

Pentru cei nostalgici este cea mai bună perioadă a anului. Pentru alții însă, zilele de toamnă vin la pachet cu stări ciudate, de apatie și tristețe.

Constănțeancă: Obosită, dureri.

Reporter: Cu starea de spirit cum stați?

Constănțeancă: Mhm, depinde de ziua respectivă.

Reporter: De exemplu dacă este o zi înnorată?

Constănțeancă: Mai rău, dacă este o zi cu soare foarte bine.

Nu cred că prea obosită, dar iarna ne schimbă oricum viața puțin”, spune o altă constănțeancă.

Pentru a depăși acest fenomen, medicii vin cu câteva sfaturi simple și ne spun cum putem ajuta organismul în sezonul rece. Aceștia ne recomandă să consumăm fructe și legume și să nu recurgem la medicamente doar dacă este absolut necesar.

Dacă ne simțim obosiți, trebuie să ridicăm puțin vitalitatea corpului. Pe piață se găsesc fructe care au stat în soare și care au energie din abundență. Oamenii ar trebui în fiecare zi să mănânce fructe proaspete, care sunt culese recent din livezi și să le folosească pentru binele lor. Recomand de asemenea să mănânce nuci, alune, fructe de pădure, cu măsură bineînțeles”, a declarat dr. Eugenia Munteanu, medic de familie.

Melancolia, oboseala, nervozitatea, insomnia și lipsa de concentrare sunt doar câteva dintre simptomele neplăcute asociate cu astenia de toamnă. Totuși, tristețea instalată se poate transforma în depresie, iar atunci este indicat să cerem ajutor. Specialiștii sunt de părere că fiecare dintre noi trebuie să găsească în jurul lui un lucru care să-l bucure.

Respirăm adânc, gândim pozitiv, ne dăm mesaje pozitive și cred că o motivație ar putea fi să ne gândim la vacanța viitoare pe care o avem de făcut, iată în preajma sărbătorilor de iarnă și atunci poate reușim să ne dăm o astfel de motivație intrinsecă pentru a ne găsi resursele și energia necesară de a face față solicitărilor zilnice”, a declarat Cristina Gemănaru, psiho-terapeut.

Anul acesta, astenia de toamnă și consecințele ei, depresia și anxietatea, se suprapun cu explozia îmbolnăvirilor cu COVID-19, dar și înmulțirea cazurilor de infectare cu tulpina Delta. Lipsa de socializare din cauza condițiilor speciale pe care le trăim, îi face pe unii oameni să se simtă mai izolați și mai triști.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233