dobroge.tv

Live

Reabilitarea stadionului Badea Cârțan, un vis al sportivilor: „Dacă ar fi mult mai îngrijit și performanțele ar fi mult mai mari”

12 octombrie 2021
Publicitate

Gunoaie la tot pasul, vegetație sălbatică, mizerie și mirosuri greu de suportat. Așa arată unul dintre stadioanele din orașul Constanța unde sportivii ar trebui să vină de plăcere, nu de nevoie. Pentru cine nu știe, terenul de pe Badea Cârțan era, odinioară, locul în care echipele de rugby de la malul mării au scris istorie. Ambiția și pasiunea lor este singura care îi mai aduce aici pentru a se antrena.

Reușitele sportivilor constănțeni sunt cele care ne fac să ne mândrim cu orașul în care locuim însă, sacrificiile făcute de aceștia și de antrenorii care îi pregătesc sunt mai puțin cunoscute. De exemplu, elevii Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanța se numără printre cei care consideră stadionul de pe Badea Cârțan o a doua casă.

Când spun stadionul „Badea Cârțan” mă gândesc la istoria rugby-ului constănțean. În spate avem niște fotografii în care sunt ilustrați toți jucătorii crescuți la Clubul Sportiv Școlar 2 și la Liceul cu Program Sportiv în acel stadion de rugby și care au reprezentat România la toate edițiile de Cupă Mondială care s-au desfășurat din 1987 până acum”, a declarat Andrei Szemerjai, director Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanța.

Directorul instituției de învățământ este de părere că stadionul se va degrada pe măsură ce va trece timpul.

Stadionul a arătat din rău în spre mai rău. Mi-aș dori să arate cum arată un stadion normal, dar nicidecum cum arată în municipiul Constanța, un oraș care a dat sportului românesc legende. Avem copii, dorim să facem, dar să ai cu ce, să ai cu cine și să nu ai unde este cel mai dureros lucru”, a mai declarat Andrei Szemerjai, director Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanța.

Nu sunt mulțumit deoarece arată dezastros stadionul. Ar trebui să arate mai bine, să fie gazonul schimbat”, spune un elev al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” Constanța.

Să se modernizeze puțin sala de sport, vestiarele, porțile de rugby și atât”, mai spune un elev.

Deși se află într-o stare deplorabilă sunt și tineri care încă se mai pregătesc pe acest teren.

Pe câțiva dintre ei i-am prins chiar în timpul antrenamentului de rugby.

Să aibă gazon pe el. Ar fi mișto dacă l-ar întreține”, spune un tânăr.

Noi ne antrenăm de luni până sâmbătă aici și dacă ar fi mult mai îngrijit și performanțele ar fi mult mai mari”, spune un alt tânăr.

Mai trist este că sportivii sunt nevoiți să se antreneze printre ambalaje, PET-uri, crengi și buruieni.

La prima vedere, stadionul pare un loc uitat de lume în care vegetația neîngrijită și deșeurile aruncate la voia întâmplării au pus stăpânire asupra sa.

Așa arată acum stadionul din Tomis Nord, care cândva era destinat terenurilor pentru rugby, pistelor pentru atletism și nu numai. Acum însă, din păcate, starea sa lasă de dorit. Mai mult decât atât, sportivii de performanță sau chiar elevii aflați la început de drum sunt nevoiți să se antreneze aici deși terenul este accidentat, iar acest lucru îi nemulțumește. Totuși, ambiția pe care o au i-a determinat să nu renunțe niciodată la sport. Dar, din păcate, în această stare se va afla stadionul pentru o perioadă nedeterminată.

Soarta acestui stadion însă este incertă deoarece nu se știe când terenul va putea beneficia de o posibilă modernizare. Din 1991 acesta a început să fie administrat de Ministerul Tineretului și Sportului prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța. În anul 2013, reprezentanții Direcției Județene pentru Tineret și Sport au făcut toate demersurile pentru ca acest teren să treacă din domeniul public al statului în domeniul public privat însă, fără reușite.

„În anul 2013 Direcția Județeană pentru Tineret și Sport a dat un acord către Consiliul Județean Constanța de trecere din domeniul public al statului în domeniul public privat. Deci a fost doar un acord, dar în aceeași situație nu s-a finalizat”, a declarat Mariana Solomon, director Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța.

În anul 2018, Primăria Constanța și Consiliul Local, printr-o hotărâre de Guvern, au încercat același lucru însă, nici de data aceasta nu s-a concretizat.

Mai mult, în acest moment în proiectul de Lege a Descentralizării, în anexa 1 se regăsește și acest imobil pentru trecerea în domeniul public local”, a mai declarat Mariana Solomon, director Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța.

Situația stadionul rămâne încă sub semnul întrebării însă, reprezentanții Primăriei Constanța spun că fac toate demersurile pentru a-l lua în administrare cu scopul de a-l reabilita.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233