dobroge.tv

Live

Zile libere pentru părinții ai căror copii fac cursuri în mediul online: „Este un mare ajutor”

12 octombrie 2021
Publicitate

Părinții vor putea sta acasă cu cei mici dacă aceștia vor fi nevoiți să facă școală online. Ordonanța care prevede acordarea de zile libere adulților care supraveghează copiii aflați acasă a fost adoptată și pentru acest an școlar. Concret, ei vor primi 75% din salariul mediu brut pentru fiecare zi liberă. Fac excepție angajații din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, din penitenciare și personalul din unități sanitare publice. Pentru a primi acest ajutor, adulții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere și o cerere pentru acordarea indemnizației. Cele două documente au fost publicate în Monitorul Oficial.

A trecut aproape o lună de când s-au deschis școlile și încă din primele zile elevii au început rând pe rând să învețe de acasă. În acest moment, doar în municipiul Constanța cursurile s-au mutat în sistem online pentru peste 140 de clase. Iar când cei mici sunt nevoiți să-și desfășoare orele din fața calculatorului, cineva trebuie să îi supravegheze. Anul acesta, măsura acordării de zile libere pentru părinți a fost prelungită.

De la începutul pandemiei, am investit 90 de milioane de lei și am avut aproximativ 34.000 de părinți care au beneficiat de această măsură. Estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii, la 30 septembrie 2021.

De acest ajutor beneficiază și Delia. Femeia are un băiețel în clasa întâi la o școală din oraș. De curând, întregul colectiv s-a mutat în mediul online în urma depistării unui caz de COVID-19 în rândul colegilor săi.

A trebuit să cer de la serviciu aceste zile libere care se dau de la Guvern. Mi se pare că este o măsură foarte bună, mai ales că avem compensații salariale. Deci cred că pentru toți părinții care au copii la școală și când micuții merg acasă și învață online cred că pentru părinți este un mare ajutor”, spune Delia.

Nu toți părinții au găsit însă înțelegere la locul de muncă. Livia spune că i-a cerut angajatorului său și anul trecut acest drept, însă nu l-a primit.

Și anul trecut au fost dar nu am beneficiat, să știți. Angajatorul probabil.. nu știu să vă dau detalii. Pur și simplu a refuzat pentru că m-a lăsat și pe mine nelămurită. Să vedem și anul acesta că muncesc, să vedem”, spune Livia.

Adulții sunt încântați de idee și spun că este un ajutor imens.

Este foarte bună, din punctul meu de vedere. Este bună pentru părinți. Este minunat. Pentru că unii nu au aparținători, poate nici posibilitatea să aducă pe cineva acasă, bonă sau altceva și atunci se pune problema și de bani și de acolo pleacă totul”, spune o mămică.

„Ar fi un beneficiu, corect. Acum nu știu dacă îl va da sau nu. Că de la promisiuni, slavă Domnului”, spune o altă mămică.

Potrivit legislației în vigoare, doar unul dintre părinții cu copii minori în vârstă de până la 12 ani inclusiv, poate avea zile libere plătite, pe durata suspendării activității didactice ce presupune prezența fizică în unitatea de învățământ.

Indemnizația de care beneficiază părinții este de 75% din salariul de bază corespunzător fiecărui loc de muncă și este alocat din bugetul pentru asigurările de șomaj.

Tot ce au de făcut adulții care se încadrează în această situație este să completeze o declarație pe propria răspundere și o cerere pentru acordarea indemnizației. Cele două documente au fost deja publicate în Monitorul Oficial.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233