dobroge.tv

Live

Radu Negreci, veteran de război, sărbătorit la împlinirea a 100 ani. Amintiri cutremurătoare de pe front: „Erau la rând soldații. Fără picioare, fără mâini”

22 octombrie 2021
Publicitate

A văzut multe într-un secol de viață și a trecut prin situații dificile. Confruntat cu ororile războiului și cu neajunsurile vieții de după acesta, la 100 de ani, Radu Negreci este optimist și cu zâmbetul pe buze. Astăzi, de ziua lui a fost premiat pentru meritele de pe front și avansat în grad.

Fost soldat al Armatei Române în cel de-al Doilea Război Mondial, veteranul de război Radu Negreci a fost sărbătorit vineri la împlinirea vârstei de 100 ani. În aplauzele celor prezenți, acesta a fost recompensat cu o plachetă aniversară.

Chiar dacă simțurile nu mai sunt așa ascuțite din cauza vârstei înaintate, veteranul a rememorat, cu o acuitate uimitoare, perioada sa de serviciu militar, cu tot cu cumplita perioadă de război.

Eu am plecat militar în 1942. M-a luat cu un an înainte. Trebuia să plec în 1943. Nu voluntar, era război. Și ne pregăteau să ne ducem pe front. La ruși n-am fost pe front. Am fost numai în Apus. La Mediaș am îmbarcat și tot frontul, cinci luni de zile”, a declarat lt. col. Radu Negreci, veteran de război.

De-a lungul vieții a trecut prin multe momente dificile. A fost nevoit să plece din sânul familiei, a pierdut camarazi de război și a fost rănit grav în mai multe rânduri.

Când m-a rănit, 16 ianuarie, mi-a rupt osul ăsta dar am avut noroc. Am stat trei zile acolo, dormeam pe paie, jos. Erau la rând soldații. Fără picioare, fără mâini, Doamne ferește”, a mai declarat lt. col. Radu Negreci, veteran de război.

Familia numeroasă este cea care îi este mereu alături. Vârstnicul se bucură și de compania stră-strănepoților. Chiar dacă merge mai greoi, nu ezită să plece la plimbare și să stea de vorbă cu lumea de pe stradă mai mult de dragul poveștilor, a socializării.

Râde, ne cântă, seară de seară. Că eu stau cu patru copii aici. Toți ne adunăm la masă, 10-12 persoane și seară de seară la noi e petrecere. Dânsul ne face să râdem seară de seară, de câte ori stăm la masă”, a declarat Elena Păsărean, fiică veteranului de război.

Veteranul a fost premiat pentru meritele sale de reprezentanții Asociației Militarilor Veterani. A primit o uniformă militară pe care i-au fost așezate gradele, un drapel și bineînțeles un tort.

Emoția este destul de mare și pentru mine și pentru camarazii mei. Este o onoare, în primul rând, că putem să serbăm astfel de oameni care au făcut ceva pentru România și pentru Armata Română. Uitați ineditul nici nu știa că este locotenent colonel în rezervă, știa că are gradul cu care a terminat războiul, adică sergent major”, a declarat Cristian Crăciun, președinte Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Constanța.

Radu Negreci spune că nu își mai dorește nimic altceva. Îi îndeamnă pe tineri să fie cinstiți, să muncească și să aibă credință în Dumnezeu. De altfel, cea din urmă este și cea care l-a ținut teafăr atât de mult timp, spune bătrânelul recunoscător.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233