dobroge.tv

Live

„23 noiembrie - Ziua Recunoștinței Constănțenilor”, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu

„23 noiembrie - Ziua Recunoștinței Constănțenilor”, un nou eveniment organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu
21 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Asociația Dobrogea de Patrimoniu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, Consiliului Județean Constanța, Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și al Muzeului de Artă Populară Constanța organizează marți, 23 noiembrie 2021, un tur ghidat în Zona Peninsulară, cu ocazia ”Zilei Recunoștinței Constănțenilor”. Turul ghidat va începe marți, de la ora 13,30, din fața Hărții Așezărilor Antice din Dobrogea (Parcul Arheologic din Constanța).

Îi invităm cu această ocazie, pe reprezentanții Consiliului Județean Constanța, ai Consiliului Local Constanța și ai Prefecturii, alături de mass-media și de constănțenii interesați, la un tur ghidat în Zona Peninsulară, care va reface traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu țara.

Ghid va fi Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. El le va spune participanților, care este istoria clădirilor administrative în care autoritățile române și-au desfășurat activitatea din anul 1878.

În Piața Ovidiu, cei care vor fi prezenți la eveniment vor vedea și o placă gravată, realizată cu sprijinul Primăriei Constanța. Pe placa din granit este desenată fațada primului Palat Comunal, alături de o scurtă prezentare a clădirii de patrimoniu, în prezent sediul Muzeului de Artă Populară.

Am gravat pe o placă din granit „Palatul Comunal”, deoarece a fost primul sediu construit pentru Primăria Comunei Constanța, la 18 ani după Unirea Dobrogei cu România. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

Elementele constructive și decorative folosite, specifice clădirilor tradiționale și edificiilor de cult, i-au determinat pe localnici să creadă că este o biserică, astfel că mulți se închinau când ajungeau în dreptul imobilului.

Edificiul este monument istoric și a fost inaugurat în anul 1896, fiind construit în Piața 23 Noiembrie, denumită astfel la acea vreme, în amintirea acestei zile însemnate pentru noi”, a declarat Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu. 


Sursă foto: Primăria Constanța

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233