dobroge.tv

Live

NAȚIONAL. Un preot a murit chiar în timp ce spovedea credincioșii: „S-a mai stins un stâlp al credinței ortodoxe. Dumnezeu l-a chemat la el”

NAȚIONAL. Un preot a murit chiar în timp ce spovedea credincioșii: „S-a mai stins un stâlp al credinței ortodoxe. Dumnezeu l-a chemat la el”
23 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Doliu în Biserica Ortodoxă română, după ce părintele Dumitru Chiorbeja de la Parohia Dreptu, comuna Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău, a murit în timp ce spovedea credincioşii.

Cu multă durere în suflet am aflat că în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat din această lume vrednicul de pomenire părinte Dumitru Chiorbeja, preot paroh în satul Dreptu, județul Neamț, fiul său, preotul Valeriu-Dumitru Chiorbeja, fiind parohul comunității euharistice de la Haugesund în Regatul Norvegiei. Părintele Dumitru a trecut la veșnicele lăcașuri în timp ce se afla în scaunul de Spovedanie, înarmat cu epitrahilul, crucea și rugăciunea, căutând până în ultima clipă a vieții sale de slujitor al lui Hristos să câștige suflete pentru Împărăția Cerurilor.

O viață de luptă și trudă încheiată eroic, așa cum se cuvine celor care se află în prima linie a Bisericii Luptătoare. Am slujit cu părintele Dumitru Chiorbeja de multe ori, atât în țară cât și în Episcopia Europei de Nord. Chiar anul acesta, pe 7 august, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla am liturghisit împreună la hramul Schitului Poiana Maicilor, la poalele Muntelui Ceahlău. Impresionat de lucrarea sa misionară, i-am conferit cu mare bucurie Crucea Nordului, distincția cea mai înaltă a Ortodoxiei românești boreale. Atotmilostivul Dumnezeu să odihnească în Cer sufletul părintelui Dumitru și să-i întărească familia sa trupească și pe cea duhovnicească iar pe noi toți să ne miluiască ca un Bun și de oameni Iubitor. Veșnica sa pomenire din neam în neam!”, a anunţat Episcopul Macarie Drăgoi.

Mare de lacrimi după moartea părintelui

În anul 1982, a fost numit paroh în Parohia Dreptu, unde a slujit până în ziua de 20 noiembrie 2021, timp de 39 de ani. În total, părintele Dumitru are 49 de ani de slujire preoțească. (...) După o slujire preoțească de 49 de ani, în seara zilei de 20 noiembrie 2021, a plecat la cele veşnice. Conducerea Protopopiatului Ceahlău, reprezentată de părintele protopop Ionel Cuţuhan, împreună cu preoții protoieriei, și cu enoriașii Parohiei Dreptu transmit sincere condoleanţe familiei îndoliate. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze în ceata celor aleși ai săi. A fost un ostaș vrednic al Lui Hristos, pe care l-a slujit până în ultimul moment al vieții”, a amintit părintele Mihai Damian.

Mesajele de condoleanţe au curs printre credincioşi pe pagina de Facebook.

A plecat dintre noi, pe aripile îngerilor, sufletul Parohiei Dreptu și o parte din sufletul nostru. Mulți dintre noi am fost creștinați de domnia sa, pentru mulți a fost naș de cununie sau ne-a unit destinele și ne-a călăuzit în această viață, cu bune și rele; a condus pe ultimul drum persoane dragi nouă și acum noi nu vom fi oi rătăcite, ci vom face dovada acelui bob care a căzut în pământ fertil și a rodit.; poate ne-a certat uneori, dar cu mila unui tată, pe noi oile sale și ne-a arat lumina pentru ca în lumină să trăim veșnic.

S-a luptat pentru enoriașii săi și parohia sa și astăzi biserică, sufletele noastre sunt cernite. Umbre ale acestui pământ prolific, dar sper că nu în zadar, ci vrednici urmași ai părintelui Dumitru Chiorbeja care a fost ca smochinul roditor și a lăsat slujitor la altarul credinței și creștinismului un fiu vrednic care-i pășește pe urme.

Să ne dovedim cinstirea față de memoria sa toți cei pe care în vreun fel sau altul i-a călăuzit în această viață, pe care i-a consiliat sau salvat sufletește cu ajutorul lui Dumnezeu.

Să fim alături de familia sa puternic încercată și să-i păstrăm recunoștința veșnică deoarece la Dumnezeu mulți chemați, dar puțini aleși......La zi mare a ajuns în împărăția lui Dumnezeu și Maica Domnului, pe care părintele Chiorbeja o elogia și o venera, îi este calauză în viața veșnică ca și pe acest pământ. Dumnezeu să te așeze nașule drag de-a dreapta sa, "la mese întinse, cu făclii aprinse", în cântec de îngeri

A plecat dintre noi duhovnicul satului nostru, Părintele Dumitru Chiorbeja, Odihnească în pace, Pios omagiu

Preotul DUMITRU CHIORBEJA de la parohia Dreptu a plecat să cânte cu îngerii... Odihnă veșnică!!! De multe ori mi-a mîngîiat sufletul, cînd am avut nevoie de un sfat, de o lumină să-mi găsesc calea...ÎN BISERICA DE PIATRĂ, A SLUJIT VIAȚA TOATĂ, TOTDEAUNA DE MERGEAI, UȘA DESCHISĂ GĂSEAI, EL MEREU ERA PREZENT, ȘI-TI DĂDEA UN SENTIMENT, DE NĂDEJDE, SIGURANȚĂ, AVEA O AȘA PRESTANȚĂ, CĂ TE INTORCEAI MEREU, SĂ VORBEȘTI, CU SLUJITORUL LUI DUMNEZEU. DRUM BUN PĂRINTE, AM RĂMAS PUSTIIȚI, DUMNEZEU SĂ TE-AȘEZE, CU CEI PREAFERICIȚI. UN SUFLET AȘA BLÎND SI BUN, CA DUMNEATA, CU HARUL BINECUVÎNTAT NE CHEMA. A MAI PLECAT UN ÎNGER DINTRE NOI, PĂCĂTOȘII, PLINI DE GRIJI ȘI NEVOI, SĂ-L POMENIM NOI DE ACUM ÎN RUGĂCIUNE, CEI CĂRORA ,NE-A FOST SPRIJIN ÎN ACEASTĂ LUME”.

Drum lin către ceruri părintele și duhovnicul nostru drag Dumitru Chiorbeja. Nu te vom uita niciodată. Ai fost un preot și un om de o simplitate deosebita. Odihna vesnica!

S-a mai stins un stâlp al credinței ortodoxe, Dumnezeu l-a chemat la el pe părintele Dumitru Chiorbeja, un preot cu un mare har, un Om deosebit! Drum lin spre împărăția cerurilor părinte!”, sunt câteva dintre mesaje.


Sursă foto: Facebook Doxologia

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233