dobroge.tv

Live

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Centrul Educativ „Jean Constantin” din Constanța

23 noiembrie 2021
Publicitate

La Centrul Educativ „Jean Constantin” din Constanța a fost sărbătorită ziua de 23 noiembrie. Scena a fost asaltată de dansatori și cântăreți care, prin jocul lor, au celebrat împlinirea a 143 de ani de la intrarea oficială în administrare românească a ținutului dintre Dunăre și Mare. Războiul de Independență și Congresul de Pace de la Berlin au marcat ceea ce astăzi numim statul român. Evenimentul a fost marcat și de câteva lecții de istorie susținute de reprezentanți ai județului sau specialiști din domeniu.

Scena Centrului Educativ „Jean Constantin” a prins viață datorită dansurilor folclorice care au sărbătorit ziua de 23 noiembrie. În urmă cu mai bine de 140 de ani, regiunea noastră revenea la patria-mamă iar poporul român căpăta notorietate. Războiul de independență și Congresul de Pace de la Berlin au contribuit la aceste fapte, alături de personalităților istorice care au luptat pentru libertate.

Mihail Kogălniceanu, cei doi au fost Otto von Bismarck, cancelarul german care după Napoleon Bonaparte a fost poate cea mai importantă personalitate politică a secolului XIX și unul dintre cei mai mari prim miniștri ai Imperiului Britanic. Mulțumită lui Mihail Kogălniceanu, care s-a luptat și în țară și în afară pentru ca România, spunea e, să aibă ieșire la mare”, a declarat Puiu Hașotti, istoric.

Regiunea noastră a început să prindă contur datorită proiectelor de dezvoltare și modernizare începute încă din anii 1800.

Putem vedea cum într-un interval de timp care este uluitor de scurt, inginerul Saligny construiește un pod la Cernavodă, al treilea din lume, infrastructura portuară se dezvoltă, aproape peste noapte, Dobrogea devine un teritoriu guvernat de oameni inteligenți, cu un proiect strategic și cu un chip care atrage pe toată lumea”, a declarat Angelo Mitchievici, director Biblioteca Județeană „I. N. Roman” din Constanța.

Prezenți la eveniment au fost și reprezentanții municipalității. Autoritățile locale și județene au scos în evidență valoarea istorică pe care orașul de la malul mării o are.

Orașul nostru a beneficiat atunci de programe de dezvoltare integrate, într-o viziune politică exemplară a unor oameni de stat ai României de calibru, precum Carol I și Kogălniceanu. Am dezvoltat și noi, la nivelul municipiului Constanța, un program integrat de acțiuni culturale, care au inclus festivaluri ale minorităților și proiecte culturale de valorizare a patrimoniului local”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimar al municipiului Constanța.

Bogăția acestui pământ a fost întotdeauna dată de către oamenii săi, care au fost și sunt mesagerii unor culturi diversificate și care au pus în valoare pământul dobrogean prin promovarea spiritului multicultural”, a declarat Secyl Suliman, subprefectul județului Constanța.

Moștenirea pe care personalitățile istorice au lăsat-o Constanței ar trebui astăzi valorificată prin diverse proiecte de strategie durabilă, susțin autoritățile.

Astăzi, Constanța este pe locul 10 ca pondere în Produsul Intern Brut al României. Județul Constanța încă mai are 190 de kilometri de pământ, mai are încă 60-80 de kilometri de drumuri de piatră, mai sunt vreo 20 de localități care nu au apă curentă și canalizare”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Evenimentul a fost organizat cu ajutorul Consiliului Județean Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233