dobroge.tv

Live

Pe urmele istoriei Constanței: „Am refăcut traseul autorităților române care s-au instaurat în Dobrogea în urmă cu 143 de ani”

23 noiembrie 2021
Publicitate

Traseul parcurs de autoritățile române care s-au instalat în Constanța în urmă cu 143 de ani, după Unirea Dobrogei cu România a fost astăzi refăcut în zona Peninsulară. În spatele fiecărei clădiri administrative în care aceștia și-au desfășurat activitatea din anul 1878 există câte o poveste istorică. Primul Palat Comunal s-a aflat unde acum este Muzeul de Artă Populară, iar prima biserică creștin ortodoxă a fost cea construită de comunitatea elenă. Din dispozitia primului prefect, la 12 decembrie 1878 a fost constituit și primul consiliu al orașului, iar primul primar a fost Ion Bănescu.

Data de 23 noiembrie 1878, este un moment important din istoria Dobrogei. În acea zi autoritățile civile și militare române au ajuns la Constanța. De asemenea, s-au împlinit și 143 de ani de la intrarea oficială în administrare românească a ținutului dintre Dunăre și Mare. Cu această ocazie, în zona Peninsulară a fost refăcut traseul parcurs de autoritățile române.

Practic vom reface turul făcut sau traseul făcut de autoritățile române care s-au instaurat în Dobrogea în urmă cu 143 de ani”, a declarat Auris Luca, președintele Asociației Dobrogea de Patrimoniu.

Turul a început de la Harta așezărilor antice din Dobrogea de la intrarea în Parcul Arheologic.

La 18 ani după Unirea Dobrogei cu România, în Constanța a fost inaugurat primul Palat Comunal, un sediu pentru autoritățile locale de la acea vreme. Inaugurată în anul 1896, clădirea a fost realizată în stil neoromânesc, după proiectul arhitectului Ion Socolescu.

A fost sediul de Primărie între 1896 și 1906, practic primul Palat Comunal al orașului Constanța”, a declarat Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Biserica „Schimbarea la față” care a fost construită între anii 1865-1868 de către comunitatea elenă a fost primul lăcaș de cult creștin ortodox din orașul nostru. Aici se spune că, regele Carol I a oficiat slujba Te Deum cu ocazia obținerii Independenței Dorbrogei.

Un alt punct care a marcat istoria Dobrogei este Tribunalul Constanța care se află lângă Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Se pare că această clădirea a fost reședința Regelui Carol I.

Muzeul de Istorie și Arheologie este un monument istoric care a fost construit între 1911 și 1921, după planurile arhitectului Victor Ştephănescu. Primăria a funcționat aici până în anul 1977.

Putem admira placa comemorativă și nu în ultimul rând acest Palat Comunal, Primăria orașului Constanța, între 1921 și 1977”, a mai declarat Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Turul s-a încheiat în Piața Ovidiu.

Evenimentul s-a numit „23 noiembrie - Ziua Recunoștinței Constănțenilor” și a fost organizat de Asociația Dobrogea de Patrimoniu.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233