dobroge.tv

Live

Pandemia și-a pus amprenta asupra chiriilor din Constanța: acestea sunt prea scumpe comparativ cu salariile

24 noiembrie 2021
Publicitate

Chirii mult prea scumpe în comparație cu salariul mediu al constănțenilor care, în prezent, a ajuns la 3.517 lei. Proprietarii apartamentelor și garsonierelor nu iau în calcul acest aspect și cer sume pe care oamenii nu și le pot permite. Pentru tineri și pentru cei care nu pot cumpăra momentan o locuință, închirierea reprezintă soluția ideală. Pe lângă zona în care se află și confortul pus la dispoziție, oamenii sunt atenți la buget și consideră că 250 euro sunt suficienți pentru două camere. Când vine vorba de dotări, centrala este cea mai căutată.

Prețul ridicat al apartamentelor din Constanța îi îndeamnă pe oameni, în special pe tinerii ieșiți de pe băncile facultății, să apeleze la soluții mai rapide și ieftine. Ilia și Diana au terminat studiile în urmă cu puțin timp iar salariile pe care le au în prezent nu le permit să-și cumpere o locuință. Pentru ele, chiria rămâne cea mai bună variantă. Împart un apartament cu 2 camere și scot din buzunar lunar, 250 euro.

Salariul meu este puțin, foarte puțin peste salariul minim, dar având în vedere că locuiesc cu încă o persoană, deci toate costurile se împart la doi, este ok. În schimb, dacă aș fi fost doar eu, ar fi însemnat că mai bine de jumătate ar fi mers pe chirie și atunci abia aș fi putut să trăiesc”, a declarat Ilia Omer, absolvent și angajat.

Când am fost studentă la licență, acum fiind la master, trebuia să lucrez cu jumătate de normă. Ceea ce însemna și un salariu mult mai mic. Raportul este varză între salarii și chirii, dar atâta timp cât reușim să trăim, încă e bine”, a declarat Diana Rotaru, masterand și angajat.

Cele două tinere se numără printre constănțenii norocoși deoarece proprietarul apartamentului în care ele locuiesc le-a înțeles și nu a adus modificări prețului de-a lungul anilor. Totuși, suma fixă nu a reprezentat singurul motiv pentru care au ales să rămână acolo.

Am căutat centrală pe gaze, în al doilea rând am vrut un apartament cu două camere, așa este cel în care stăm acum. Ne-a interesat și zona, nu am vrut să stăm într-o zonă foarte depărtată de zonele centrale din oraș. Am vrut să fie și cât de cât măricel, nu un spațiu foarte mic, fiind venită de la țară, obișnuită cu spațiu mult”, a mai declarat Ilia Omer, absolvent și angajat.

Îmi aduc aminte atunci când am căutat, ne-a interesat foarte mult zona. Aveam nevoie de o zonă care să fie ok din toate punctele de vedere. Ne-au interesat utilitățile. Știu că toată lumea ne sfătuia să fugim de cele care nu au centrală proprie”, a mai declarat Diana Rotaru, masterand și angajat.

Sunt însă și constănțeni care au fost nevoiți să facă diverse sacrificii pentru a reuși să închirieze o locuință.

Noi am căutat un apartament care să aibă centrală pentru că nu am vrut să depindem de sistemul de termoficare al orașului. Noi suntem norocoși dacă pot să spun așa pentru că acest apartament la 270 de euro l-am găsit prin intermediul unei cunoștințe. În mod normal nu puteam să găsim un apartament la un preț mai mic de 300-350 de euro pe lună și raportat la cheltuieli, la banii pe care îi punem ca să am și eu și soțul, era o sumă cam mare”, a declarat Mihaela, chiriaș.

Una dintre cauzele pentru care în orașul Constanța prețul chiriilor a crescut se datorează și pandemiei care a afectat piața imobiliară.

De obicei cele mai căutate erau cele din centru, Tomis Nord și Faleză Nord, dar în ultima perioadă am avut cereri foarte multe și spre sudul orașului. Apartamentele cu vedere la mare sau la lac sunt cele mai valoroase în Constanța, respectiv Mamaia. Prețurile pleacă însă, în această perioadă, de la 400 de euro pe lună pentru că cererea este mai slăbuță pe acest segment de lux”, a declarat Marius Coman, agent imobiliar.

Pandemia și-a pus amprenta asupra chiriilor din Constanța. Deși proprietarii măresc prețurile, oamenii se gândesc totuși la buget și optează către apartamente cu două camere la sume mai mici.

Pentru locuitorii orașului, perioada verii este cea mai dificilă. O parte dintre proprietari nu vor să închirieze pe termen lung iar, pentru mulți, acest lucru este un impediment.

Proprietarii se orientează către închirierea pe noapte și atunci cei care închiriază pe termen lung sunt foarte puțini și cresc prețurile cam cu 50%”, a mai declarat Marius Coman, agent imobiliar.

În prezent, salariul mediu net al constănțenilor este de 3.517 lei iar chiriile garsonierelor și apartamentelor cu două sau trei camere pot ajunge și până la 700 euro.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233