dobroge.tv

Live

Masa de Sărbători, mai scumpă în acest an. Doamna Adriana este nevoită să arunce o parte din marfă la gunoi: ''S-au scumpit, mamă...''

29 noiembrie 2021
Publicitate

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar constănțenii încep să se pregătească ușor ușor. Se plâng însă, că prețurile au crescut la mai toate produsele, dar mai ales la carnea de porc. Chiar dacă bugetul pentru masa de Crăciun din acest an este unul destul de ridicat, kilogramul de carne s-a scumpit. Ceea ce înseamnă că vor fi nevoiți să cumpere doar câteva bucăți, susțin oamenii. Ba mai mult, pentru a le ajunge banii pentru toate cele necesare, unele persoane se uită chiar și după oferte. De asemenea, specialiștii ne avertizează că în viitor prețutile vor avea un trend ascendent.

Pe doamna Adriana am găsit-o luni în Piața Tomis III. Are aici închiriată o tarabă de zeci de ani. Vine zilnic pentru a-și vinde produsele. Vorbim de legume și fructe pe care le crește în propria grădină. Însă, deși acestea sunt proaspete, lumea nu prea cumpără, susține femeia. Motiv pentru care, o parte din marfa ei ajunge la gunoi.

„S-au scumpit, piaţa toată plânge, ducem aşa cum putem. Dacă luăm un sfert din ea şi o aruncăm pentru că nu mai are omul bani, vine, se uită, pleacă şi zice: pensiile mici”, spus doamna Adriana.

De aceeași părere sunt și alți comercianți. Ba mai mult, vânzătorii spun că oamenii preferă să cumpere din supermarketuri, deși fructele și legumele lor sunt mult mai proaspete.

Și carnea de porc s-a mai scumpit cu câțiva lei. De pildă, în unele magazine un kilogram de coastă de porc costă 21,99 de lei, iar un kilogram de organe 14,90 de lei.

Sunt și comercianți nemulțumiți. Unii au crescătorie de porci, iar perioada sărbătorilor de iarnă este ideală pentru ei, și asta pentru că astfel își pot scoate o parte din investiție. Însă, se tem că nu vor avea cui să o vândă.

Alții sunt mai norocoși. Fie au o rudă care crește porci și iau direct de la ei carnea, fie au în propria gospodărie.

Specialiștii spun că unul dintre motivele pentru care prețurile au crescut în ultima perioadă este inflația.

„Există o inflație globală, din exterior, care începe să fie din ce în ce mai resimţită şi la noi. Importăm foarte mult ca să mâncăm, toate lucrurile astea care arată că deocamdată România nu-şi alimentează piaţa cu produse interne duc la o creştere a inflaţiei, (n.r.- preţurile) nu vor fi micşorate în viitor, deocamdată prognozele arată că şi anul viitor noi vom suferi din cauza inflaţiei destul de importante”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Coşea, economist.

Producătorii și specialiștii susțin că prețutile vor atinge nivelul maxim chiar în timpul sărbătorilor de iarnă.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233