dobroge.tv

Live

Constănțenii s-au înghesuit să ia apa sfințită. IPS Teodosie: „Luați aminte să trăiți în curățenie. Altfel să nu luați Agheasma Mare și să o pângăriți”

05 ianuarie 2022

A fost aglomerație și îmbulzeală astăzi după slujba de Sfințire Mare a apei. Voluntarii care au venit să îmbutelieze apa în sticlele care mâine vor fi împărțite credincioșilor cu greu au respectat distanțarea fizică din cauza enoriașilor care s-au înghesuit să ia apă. Unii au venit cu recipientele din plastic de acasă, alții au primit din partea Arhiepiscopiei. O parte dintre ei au avut mască de protecție, însă, în cele mai multe cazuri, aceasta era purtată sub nas. Credincioșii spun că Agheasma Mare are o putere deosebită și îi protejează în diferite situații grele.

Publicitate

Agheasma Mare se sfinţeşte doar de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei pe 5 ianuarie şi de Bobotează, pe 6 ianuarie. Se spună că aceasta este încărcată cu darurile dumnezeieşti ale Duhului Sfânt. Ea trebuie să fie băută pe stomacul gol și poate fi consumată chiar și de cei opriți de la Împărtășanie.

Constănțenii s-au înghesuit să ia apa sfințită. IPS Teodosie: „Luați aminte să trăiți în curățenie. Altfel să nu luați Agheasma Mare și să o pângăriți”

De cum s-a terminat slujba de sfințire a apei, cei mai nerăbdători au dat buzna la sacii cu sticlele care urmau să fie umplute cu Agheasmă.

La vasele cu apă sfințită, voluntarii stăteau aproape lipiți unul de altul. S-au chinuit să umple sticlele pentru că majoritatea enoriașilor au început să se înghesuie.

Foarte multă, ia uitați-vă. De-aia întrebam, ce fac? Probabil că mai iau și obligații, or fi având în familie pe câte cineva. Ce să facem?”, spune o constănțeancă.

Cu multă răbdare, voluntarii au reușit ușor ușor să pună apa asfințită în sticlele care vor fi împărțite joi.

Eu am venit întâi să ajut și la urmă o să iau și agheasmă”, spune o voluntară.

Vreau să umplu sticla ca să ajut să terminăm mai repede. Trei-patru ore, cât pot să umplu”, spune o constănțeancă.

Mulți au venit de acasă cu sticle sau bidoane de plastic iar cei care nu au avut au primit din partea arhiepiscopiei.

Stropim prin casă, bam în fiecare dimineață și bem până pe data de 14 cum a spus preotul”, spune o constănțeancă.

Sfințesc curtea și casa”, spune o altă constănțeancă.

În fiecare an iau agheasmă ca să sfințesc casa și ca să ne sfințim noi”, spune o altă constănțeancă.

În total, 150 de mii de sticle au fost umplute cu apă sfințită. Preoții și credincioșii vor merge, joi, într-o procesiune pe faleza din fața Cazinoului, până în Portul Turistic Tomis, acolo unde, va avea loc slujba de sfințire a apelor. La final, conform tradiției, Înalt prea Sfințitul Teodosie va arunca în apele mării trei cruci de lemn.

Publicitate

Publicitate
Mai multe
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233