dobroge.tv

Live

Carele împodobite și trase de boi, o tradiție de Bobotează la Constanța. Elvira a venit cu animalele tocmai de la Sibiu

06 ianuarie 2022
Publicitate

Carele trase de boi au fost aduse și ele în fața Arhiepiscopiei. Acestea au fost împodobite conform tradiției. Elvira a venit astăzi alături de copiii săi și animalele de care au grijă pentru a duce mai departe obiceiurile păstrate din moși strămoși. Le-au îmbrăcat cu diferite țesături și mărgele iar în frunte le-au pus un colac. Chiar dacă au străbătut un drum lung, tocmai din Sibiu, s-au obișnuit să facă asta încă din anul 2012. La final, de car au fost legate și budanele de lemn pline cu apă care au plecat într-o procesiune până în Portul Tomis.

Cu portul tradițional românesc, voie bună și tradiția în suflet, așa a venit Elvira alături de copiii săi și animalele din gospodărie la sărbătoarea de Bobotează. Evenimentul a început în fața Arhipiescopiei Tomisului și a continuat de-a lungul falezei până în port.

Este o tradiție, încă din 2012 venim aici, este o tradiție foarte frumoasă. Este cald, este lume multă și mă bucur că ne-a dat drumul și putem să fim uniți. Pentru că acum un an când am venit era lumea puțină”, a declarat Elvira Muntean.

Pentru Elvira și copiii săi, tradițiile din moși strămoși sunt foarte importante. Ele îi amintesc de copilărie și de zona în care s-a născut și a crescut. Pe cei mici i-a adus tocmai pentru a-i încuraja să ducă mai departe ceea ce a învățat și ea de la părinți și bunici.

Animalele sunt organizate, sunt ale noastre din gospodărie, cu ele lucrăm, cu ele muncim, cu ele facem tot la gospodărie, fân, lemne, de toate. Copiii sunt și ei ai mei, îmbrăcați în portul tradițional, este costumul de la Sibiu”, a mai declarat Elvira Muntean.

Împodobite cu țesături cu motive tradiționale și cu un corn împletit în frunte, animalele au stat ascultătoare lângă Elvira și cei doi fii ai săi. Chiar dacă drumul a fost lung, cu toții s-au pregătit special pentru această zi iar vremea bună i-a binedispus și mai tare.

Am participat mai de mulți ani și e frumos în costum național. În partea noastră în Ardeal se obișnuiește să se poarte costumul tradițional”, spune unul dintre fiii Elvirei.

Cu zâmbetul pe buze au pornit la drum în carul cu boi și cu gândul că cei prezenți la eveniment au mai învățat câte puțin din tradițiile specifice de Bobotează.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233