dobroge.tv

Live

Au început angajările pe litoral. Hotelierii și patronii de restaurante caută personal pentru sezonul estival

09 februarie 2022
Publicitate

Hotelierii și patronii de restaurante de pe litoral au început să caute de zor angajați pentru sezonul estival. Cererea este mare și, din păcate, nu prea se găsesc oameni, deși, în unele cazuri, salariile ating chiar și câteva mii de euro. Sunt la mare căutare ospătarii, barmanii, recepționerii și cameristele. Internetul este plin de anunțuri de angajare, dar și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt numeroase oferte.

Dumitru este elev în clasa a XI-a la Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța. Se pregătește pentru a deveni bucătar și spune că are această pasiune de mic. Era nevoit să-și gătească singur atunci când mama lui nu era acasă, i-a plăcut și a hotărât că asta este ceea ce vrea să facă.

"Este foarte bănoasă. Noi avem și un avantaj că suntem pe litoral. E sezonul estival",a spus Dumitru.

Tânărul, dar și alți colegi de-ai săi au lucrat deja pe timpul verii la terase din stațiunea Mamaia. Adolescenții spun că deși a fost destul de multă presiune în bucătărie, au acumulat experiență.

"Am lucrat ca bucătar. Meseria aceasta mă pasionează de mică. Am vrut să văd cum este. A fost pentru prima dată vara aceasta", a spus un tânăr.

Chiar dacă nici nu s-a terminat bine iarna, hotelierii se pregătesc încă de pe acum pentru sezonul care urmează. Sunt căutați ospătari, barmani, recepționeri și cameriste. Pe lângă internet, patronii de pe litoral au apelat și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța.

"În momentul de față, în baza Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, avem disponibile 700 de locuri de muncă vacante. Aproximativ 100 dintre acestea sunt pentru persoanele care obțin o calificare pentru o activitate pe litoralul românesc",a declarat Adelina Vlad, director executiv AJOFM Constanța.

În realitate însă cererea este mult mai mare. Pentru acest sezon estival este nevoie de mii de oameni. De pildă, la un hotel de 3 stele din stațiunea Mamaia se caută personal pentru toate domeniile.

"Noi ne mulțumim cu absolut orice persoahnă care își dorește să muncească. Până la urmă, calificarea o facem la fața locului de cele mai multe ori și cel mai important argument este ca persoana să aibă un minim de valori personale și să își dorească să muncească", a declarat Iulian Tenie, manager hotel 3 stele.

Există însă și situații în care patronii nu au avut de ales și au angajat personal străin.

"Încă mai avem personal străin. N-am avut rotație mai mare pe partea de personal expat. Studenți la medicină, studenți la marină, vin, lucrează, învață, sunt cuminți, e altă tipologie socială, altă cultură", a declarat Sorin Petcu, manager hotel 4 stele.

Condiția principală pentru angajare este cea a deținerii unui certificat de calificare pentru postul pe care vor să-l ocupe. Dacă dovedesc că au dorință de muncă și bunăvoință, angajații sunt remunerați cu câteva sute de euro, chiar mii.

"Depinde de fiecare angajator. Sunt bucătari care câștigă și 2.000 de euro în mână", a precizat Adelina Vlad, director executiv AJOFM Constanța.

În ultimii ani, litoralul românesc s-a confruntat cu criză de personal, deficitul ajungând la câteva zeci de mii de oameni. Acesta este într-o continuă creștere de la an la an, în condițiile în care la malul mării apar tot mai multe unități din industria HoReCa.

Sursă foto: oradesibiu.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233