dobroge.tv

Live

Căsuțele și terasele din Satul de Vacanță s-ar putea să nu mai funcționeze vara aceasta. Primăria cere titluri de proprietate şi le impune operatorilor o taxă specială

07 mai 2022
Publicitate

Căsuțele și spațiile comerciale din Satul de Vacanță s-ar putea să nu mai funcționeze vara aceasta. Operatorii economici au fost înștiințați de către Primăria Constanța că nu mai primesc autorizație de funcționare pentru terase. Motivul? Nu au titluri de proprietate pe terenuri. Mai mult decât atât, pentru a-și desfășura activitatea, ar trebui să plătească o taxă specială.

În Satul de Vacanță există în jur de 27 de căsuțe cu terase. Cele mai multe dintre ele funcționează de zeci de ani, însă anul acesta este posibil să rămână închise.

Operatorii economici din Satul de Vacanță s-au trezit anul acesta cu o veste proastă: nu primesc autorizație de funcționare pentru terasele pe care le au. Fapt care a generat un val de nemulțumire și revoltă în rândul celor care le administrează. Este imposibil să deschidă fără terase, spun oamenii.

„Ne spune în felul următor: din analizarea documentației depuse inițial, s-a constatat că lipsește o dovadă a titlului asupra terenului aferent activelor conform prevederilor hotărârii CL 19/2018 privind aprobarea regulamentului de constituire a dreptului de superficie cu titlu oneros”, a spus Mircea Ştefan, administrator terasă.

Potrivit notificărilor primite din partea primăriei Constanța, motivul pentru care nu se dau aceste avize îl reprezintă lipsa titlului de proprietate pe terenuri, deși operatorii spun că au plătit în fiecare an o taxă de folosință. Așadar, municipalitatea le cere administratorilor de căsuțe să plătească 3,5 lei pe zi pe metru pătrat de terasă.

„Nu cred că plătește nimeni. Păi de unde? Sunt sume foarte mari de bani. Nici nu știu dacă cineva ar putea să gândească că ar putea să câștige ce vor câștiga ei pentru familiile lor și să gândească că ar putea să câștige în plus ca să plătească zeci de mii de euro pe câteva luni de zile”, a spus Williams Florian, administrator terasă.

Așadar, de pildă, pentru o terasă de 500 mp, la un calcul simplu, pe zi, ar trebui să plătească 1.750 lei, adică peste 52.000 lei pe lună. Ar fi în jur de 30.000 de euro pe trei luni de sezon, iar această sumă i-ar falimenta pe mulți, susțin operatorii economici.

Pentru anul în curs, patronii de terase au mers să depună autorizația de funcționare în ianuarie 2022.

„Reînnoirea autorizației de funcționare se face până pe 31 martie. Noi am mers în ianuarie, am depus, deci acum oricând pot veni peste noi. Noi și așa nu funcționăm. În perioada asta acum noi n-am deschis restaurantul, la cazare și așa nu vine nimeni și toți suntem încă în așteptări”, a adăugat Mircea Ştefan, administrator terasă.

Dacă refuză să plătească această taxă, nu numai că nu pot deschide, dar riscă și amenzi, iar ulterior se pot aștepta și la suspendarea activității. Patronii de căsuțe spun că așteaptă ca reprezentanții municipalității să găsească înțelegere pentru ei, în mod contrar, sunt hotărâți să acționeze în instanță.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233