dobroge.tv

Live

Salvamarii s-au întors pe plajele din Mamaia și Constanța: „Din punct de vedere al dotării, stăm foarte bine”

17 mai 2022
Publicitate

Turiștii care vor veni în acest an pe plajele din stațiunea Mamaia și din Constanța vor fi în siguranță. Cel puțin asta susțin cei aproape 100 de salvamari care vor avea în responsabilitate aceste sectoare ale litoralului românesc. Ei trag totuși un semnal de alarmă și le recomandă turiștilor, dar și constănțenilor, să nu se aventureze în apă și să fie întotdeauna precauți, mai ales în zonele unde au avut loc lucrări de lărgire a plajelor.

În stațiunea Mamaia pericolul de înec a crescut după lărgirea plajelor, prin îngustarea porțiunii de apă de la mal la geamandură la cel mult 20 de metri. Experiența anului trecut ne-a demonstrat că mai există însă curajoși care se aventurează în larg, ignorând pericolul la care se expun atât ei, cât și cei care trebuie să intervină în cazul în care viața le este amenințată.

Avem salvamari care-și fac foarte bine treaba. Se duc îi scot cu jeturi cu barca, stau pe caiac, în dreptul geamandurilor, mai sunt și curajoși printre turiști care încearcă să facă pe zmeii, se duc până la stabilopozi. Unii zic: du-te mă de aici ce știi cu copilule să înoți, ai cursuri? Lasă că eu știu, am mai înotat și după când trece de geamandură începe să țipe: ajutor, ajutor, veniți să mă salvați că mă înec”, a declarat Răzvan Chițan, operator plajă.

Fără salvamar n-ai nicio siguranță, mai ales pentru copii. Oricine vede un salvamar are o siguranță să intre în apă, mai ales că-s destui care s-au aventurat, nu știu să înoate”, spune un turist.

Puțină ordine e bună”, spune un constănțeann.

Mai ales cei care au copii să fie atenți că tocmai de aia îi iau cu ei la plajă”, mai spune un constănțean.

Salvamarii le cer insistent oamenilor să înoate doar până la balizele de semnalizare din mare și să fie întotdeauna conștienți de pericol, mai ales atunci când este arborat steagul roșu.

Noi o să fim în prima parte de la 1 mai-1iunie, un efectiv redus, undeva la 37 de persoane, salvamari sau prim-ajutor, urmând ca de la 1 iulie, un efectiv de până la 100 de salvamari, personal de prim ajutor, atât în stațiunea Mamaia, cât și pe plaja din Constanța, plaja Modern. Deja au fost montate foișoarele, copertinele, balizajul a fost și el aproape pus la punct urmând ca în funcție de afluența turiștilor să fim în parametrii normali”, a declarat Gabi Culea, coordonatorul Serviciului Salvamar din Mamaia

Comparativ cu alți ani, acum salvamarii susțin că din punct de vedere al echipamentelor, sunt pregătiți să facă față oricărei situații.

Acum avem în jur de opt ambarcațiuni cu motor, patru skyjet-uri, avem trei ATV-uri, aproape 20 de caiace de intervenție, plăci de intervenție, din punct de vedere al dotării, stăm foarte bine”, a mai declarat Gabi Culea, coordonatorul Serviciului Salvamar din Mamaia.

Înotul în stare de ebrietate trebuie, de asemenea, evitat. Salvamarii încearcă să îi țină departe de apă pe turiștii sau constănțenii care nu țin seama de această recomandare și îi îndeamnă să fie întotdeauna precauți, mai ales atunci când au copii mici cu ei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233